ANMELDTE OVERGRIPEREN: I 2009 anmeldte Mari (21) den 38 år gamle mannen som tirsdag denne uka ble dømt til femten års forvaring for voldtekter mot henne selv og tre andre kvinner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ANMELDTE OVERGRIPEREN: I 2009 anmeldte Mari (21) den 38 år gamle mannen som tirsdag denne uka ble dømt til femten års forvaring for voldtekter mot henne selv og tre andre kvinner. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Elverum-lensmann mener overgrepssaken har gitt politiet en lærepenge

Mari (21) anmeldte Elverum-overgriperen (38) i 2009. Saken ble da henlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere lensmann i Elverum Per Erik Skaugrud sier til NRK at den grove overgrepssaken som har gått for retten i Nord-Østerdal tingrett har gitt mange en lærepenge.

- Jeg vil tro at de fleste har lært at de ikke skal ta noe for gitt. Du skal ta alle du møter på alvor, uavhengig av eventuelt stoffmisbruk eller lignende som setter troverdigheten deres på prøve, sier han.

Mannen ble tirsdag dømt til 15 års forvaring for grove voldtekter, neddoping av sine ofre, trusler og vold. Mannen har anket saken.

- Latterliggjort Allerede i 2009 ble mannen etterforsket for voldtekt, men saken ble henlagt, først av statsadvokaten og så av riksadvokaten, på grunn av mangel på bevis.

Det var Mari (21) - en av de fem fornærmede kvinnene i den alvorlige voldtektsaken som den gang anmeldte mannen.

I en periode sommeren 2008 var hun nærmest fange i 38-åringens leilighet, og det var første da barnevernet kom for å hente henne at hun klarte å komme seg unna.

Da hun i 2009 valgte hun å anmeldte mannen fant aldri politiet filmene som viste de grove overgrepene i mannens leilighet.

- Jeg følte meg latterliggjort den gangen. Det var veldig tøft, og det var veldig godt å endelig bli trodd, sa Mari til Dagbladet da dommen falt tirsdag denne uka.

ETTERPÅKLOK: 
- Det er alltid lett å være etterpåklok. Nå er vi glad for at retten ga oss medhold og at han fikk en så streng straff, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix
ETTERPÅKLOK: - Det er alltid lett å være etterpåklok. Nå er vi glad for at retten ga oss medhold og at han fikk en så streng straff, sier statsadvokat Iris Storås til Dagbladet. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix Vis mer

Den 38 år gamle mannen har nå 19 dommer mot seg.

Henlagt Den tidligere lensmannen mener det ikke går å skjule seg bak taushetsplikten.

- I mange tilfeller blir fagpersoner sittende med opplysninger uten å dele med noen, som regel er det galt, sier Skaugrud til NRK.

Om at anmeldelsen mot mannen ble henlagt i 2009, sier statsadvokat og aktor i straffesaken mot 38-åringen, Iris Storås følgende:

- Det er alltid lett å være etterpåklok. Nå er vi glad for at retten ga oss medhold og at han fikk en så streng straff, sier Storås til Dagbladet.