Forrige uke satte klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) fyr på klimadebatten i Norge. I et intervju med Dagbladet sa han at Norge skal sette et klimamål som er så strengt, at det i 2050 «stort sett bare er husdyra igjen» som slipper ut.
Det vil i så fall være et av de mest ambisiøse klimamålene i verden, og i tråd med hva FNs klimapanel sier må skje globalt dersom oppvarmingen skal begrenses til 1,5 grader.
Målet om 90-95 prosent kutt har ligget i Granavolden-erklæringen hele tiden, men det nye var at målet, ifølge Elvestuen, skal innfris ved at Norge kutter egne utslipp. Historisk har Norge alltid lent seg på å betale for billigere utslippskutt andre steder i verden, gjennom kvotekjøp.
Regjeringspartnerne i Fremskrittspartiet avviste Elvestuens utspill totalt. Statsminister Erna Solberg sa til NRK at hun ikke vil låse seg like «bombastisk» som klimaministeren. I etterkant har både Elvestuen og Venstre-leder Trine Skei Grande, likevel holdt fast ved at målet skal nås med kutt i Norge.
- Reell uenighet i regjeringen
En av sektorene som er nødt til å gjøre den faktiske jobben med å kutte utslipp i åra som kommer, er den landbaserte industrien. I overkant av 20 prosent av Norges utslipp kommer fra industrien, og da særlig prosessindustri. Dette er fabrikker og anlegg som lager blant annet sement, aluminium, stål og gjødsel, og oljeraffinerier.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger