Elvestuen sier nei til nye oljeområder

Det får olje- og energiministeren til å reagere.

KLIMABRØL: Tusenvis av folk samlet seg, og brølte unisont for klimaet. Video: Christian Wehus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Barentshavet nord må få varig vern og grensen for iskanten må flyttes sørover, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Elvestuen setter i praksis stopp for oljeaktivitet i nye områder når han nå varsler varig vern for Barentshavet nord. Dessuten kan det bli oljerevers i områder av Barentshavet som er åpnet for leting.

- Barentshavet nord må ut av diskusjonen og få varig vern. I tillegg må vi ta på alvor de faglige rådene om iskanten. I flertallet av rådene ligger den grensen mye lenger sør enn det som har vært sagt tidligere. Og det er klart at vi er nødt til å følge faglige råd, uten at jeg i dag kan si nøyaktig hvordan og hvor, sier Elvestuen til Dagbladet.

En flytting av iskanten sørover kan bety stans for leteblokker som regjeringen allerede har utlyst. Et slikt grep kan fort bli omstridt internt i regjeringen. Men Elvestuen er tydelig på hvor han vil:

- Regjeringen legger fram forvaltningsplan for Barentshavet neste år. Der må vi sette en tydelig og streng grense for oljeaktivitet mot nord, sier Venstre-statsråden.

Oljeministeren reagerer

Det er åpenbart ikke alle i regjeringen som setter pris på Elvestuens utspill.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) mener regjeringskollegaens utspill er egnet til å skape usikkerhet i bransjen.

- Når Klima- og miljøministeren sier nei til oljeboring i nord og vil flytte iskanten sørover, kan det oppfattes som om regjeringen har konkludert. Det er egnet til å skape tvil i næringen. Derfor føler jeg behov for å presisere regjeringens politikk, sier Freiberg og fortsetter:

- Det ligger i regjeringsplattformen at vi skal legge til rette for lønnsom produksjon og tildele nye arealer. Mange kan oppfatte Elvestuens utspill dithen at regjeringen har konkludert. Det er ikke riktig. Regjeringen har ikke konkludert i det hele tatt i forhold til forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten, foruten at vi faktisk skal gjennomføre 25. konsesjonsrunde etter at forvaltningsplanen er vedtatt. Regjeringsplattformen slår fast at sokkelen skal utvikles, ikke avvikles eller vernes. Barentshavet er et viktig område, og det er store forventninger til framtidig aktivitet. Vi skal selvfølgelig lytte til fagfolk. Det har oljenæringen gjort i 50 år, sier olje- og energiministeren.

Håp om utålmodighet

Nyheten fra Elvestuen kommer samme dag som tusenvis av skoleungdom streiker i protest mot det de mener er manglende politisk vilje til å fatte vedtak som bremser den globale oppvarmingen.

- I dag har vi både klimastreik og klimabrøl, og det er veldig bra. Vel kan man si at Trump og Putin fortsatt er verdens mektigste menn. Men den personen som har størst innflytelse, er nok Greta Thunberg. Den bevegelsen hun har startet, har jo endret hele den internasjonale debatten og diskusjonen om klima, sier Elvestuen.

- Hvordan tror du dagens klimastreikende elever vil ta imot budskapet ditt om vern av Barentshavet nord og flytting sørover for definisjonen av hvor iskanten går?

- Jeg tror og håper på fortsatt utålmodighet og krav om konkrete tiltak. Fra meg, men også fra næringslivet, organisasjoner, kommuner og privatpersoner, sier Elvestuen.

Stridstema

Definisjonen av iskanten har vært et stridstema i mange år.

I 2015 ville den daværende Høyre/Frp-regjeringen ha en ny definisjon av hvor iskanten går, i forbindelse med en stortingsmelding om forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten.

Det ville i så fall ha åpnet nye og sårbare områder for oljevirksomhet.

Men Stortinget sa nei og sendte saken tilbake til regjeringen med krav om at iskantgrensene fra den opprinnelige forvaltningsplanen fra 2011 fortsatt skulle gjelde.

To år senere fastslo Stortingets energi- og miljøkomité, under ledelse av Ola Elvestuen, enstemmig at «en eventuell ny definisjon av iskanten skal skje med utgangspunkt i en helhetlig revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten».

Den samme Elvestuen skal nå altså forsøke å levere på sin egen bestilling fra 2017.

- Overså råd

På det tidspunktet mente blant andre Natur og Ungdom at Høyre/Frp-regjeringen ikke lyttet til de faglige rådene fra Norsk Polarinstitutt om hvordan isutbredelsen i Barentshavet skulle defineres.

Høyre, Frp, Venstre og KrF vært enige helt siden den første samarbeidsavtalen fra 2013 (mellom H/Frp i regjering og Venstre/KrF som samarbeidspartier) om at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet eller konsekvensutredning i havområdene ved iskanten.

Nettopp derfor er spørsmålet om iskantens definisjon og plassering avgjørende.

Iskanten er biologisk viktig fordi det foregår en intens produksjon av planteplankton som igjen er næring for dyreplankton, fisk, sjøpattedyr og sjøfugl - som dermed samles rundt iskanten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer