Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elvestuen stanser ulvejakt-forslag

Forslaget om å utvide ulvejakta med en måned fra forgjengeren Vidar Helgesen (H) stanses av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

ULVEJAKT: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) setter foten ned for et forslag om å forlenge ulvejakta med en måned. Denne hannulven er uansett trygg – den holder til i Langedrag naturpark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixs
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ULVEJAKT: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) setter foten ned for et forslag om å forlenge ulvejakta med en måned. Denne hannulven er uansett trygg – den holder til i Langedrag naturpark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixs Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i vinter foreslo regjeringen å utvide ulvejakta utenfor ulvesonen til også å gjelde mai måned. Nå sier Elvestuen et klart nei til å utvide lisensfellingsperioden.

- Jeg har mottatt mange høringsinnspill i denne saken som ble sendt på høring i desember i fjor. Enkelte peker på risikoen for å felle genetisk viktige ulver. Den skandinaviske ulvebestanden lider av alvorlig innavl, lyder Elvestuens begrunnelse.

Strammer inn: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) strammer inn ulvepolitikken fra forgjengeren Vidar Helgesen (H) (t.h.). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Strammer inn: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) strammer inn ulvepolitikken fra forgjengeren Vidar Helgesen (H) (t.h.). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Sikre overlevelsen

Bakgrunnen for departementets opprinnelige forslag var et vedtak i Stortinget om lik jakttid både innenfor og utenfor ulvesonen. Lisensfellingsperioden er i dag 1. januar til 15. februar innenfor ulvesonen og var i utgangspunktet fra 1. oktober til 31. mars for resten av landet. I år skal ulvejakta utenfor ulvesonen avsluttes 30. april.

Elvestuen sier at han ennå ikke har vurdert fellingsperioden for ulvejakta neste vinter.

- Jeg vil grundig vurdere om det er behov for utvidet lisensfellingsperiode og se nærmere på hva vi kan gjøre for å sikre overlevelsen av genetisk viktige ulver før jeg fatter en endelig beslutning om lisensfellingsperiodens varighet, sier Elvestuen om kommende jaktsesonger.

Viktig ulv skutt

Da Helgesen i desember foreslo utvidet jaktsesong utenfor ulvesonen, begrunnet han forslaget med at det utenfor ulvesonen normalt bare finnes enkeltulver – ikke familieflokker.

- Her er biologiske hensyn mindre relevante, het det i begrunnelsen.

Men ifølge Elvestuen har DNA-analyser vist at det senest under vinterens jakt ble skutt en såkalt genetisk verdifull ulv under lisensjakten utenfor ulvesonen.

- Departementets beslutning har også sammenheng med dette, sier Elvestuen.

Klima- og miljødepartementet opplyser til NTB at det nå gjenstår totalt 17 ulver på lisensfellingskvotene i de ulike regionene utenfor ulvesonene, uten at det nødvendigvis betyr at det rent faktisk er så mange ulver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!