Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Elvis» blir president

I dag inntar en eks-filmstjerne, Elvis-kloning og populist Filippinenes presidentpalass. Ifølge motstanderne drikker han som en svamp og er mer opptatt av vakre kvinner enn av Asias økonomiske krise. Hvem er egentlig Joseph Estrada? I dag inntar en eks-filmstjerne, Elvis-kloning og populist Filippinenes presidentpalass. Ifølge motstanderne drikker han som en svamp og er mer opptatt av vakre kvinner enn av Asias økonomiske krise. Hvem er egentlig Joseph Estrada?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På 1980-tallet gikk en latterliggjort b-skuespiller og politiker, Ronald Reagan, videre til å bli en av USAs mest populære presidenter. President Estrada har allerede overgått Reagan i prestasjoner på lerretet. Han har spilt helten i flere hundre filmer og produsert over 70 filmer selv. Spørsmålet er om han vil gjøre det like bra i presidentrollen.

Populær populist

11. mai vant Estrada en overlegen valgseier over Fidel Ramos' utvalgte etterfølger, Jose de Venecia. Med 40 prosent av stemmene oppnådde Estrada tidenes største velgeroppslutning. Valgprogrammet har gjort ham hatet av de rike og elsket av de fattige- akkurat som i flesteparten av Estradas filmer.

- Min eneste visjon er å utjevne skillet mellom fattig og rik, sa den kommende presidenten på valgdagen.
Filippinenes rundt 24 millioner fattige reagerte med å gå mann av huse for sin 61-årige Robin Hood.

Alkoholisert løpegutt

- Gambler, skjørtejeger, alkoholiker og løpegutt for narkobaronene, er bare noen av skjellsordene som ble kastet mot Estrada under valgkampen . På et vekkelsesmøte (!) en drøy uke før valget beskyldte Venecia sin motstander for å være representant for «det ondes krefter». Finansverdenen er også bekymret for den nye presidenten.

Filippinene trenger en president som «i hvert fall kan uttale ordet globalisering», sa nylig en annen av presidentkandidatene, Raul Roco, om Estradas økonomiske innsikt.

Erfaren politiker

Men til tross for motstandernes forsøk på å stemple Estrada som udugelig, er det liten tvil om at han er en erfaren politiker. Han har 17 års fartstid som populær og dyktig borgermester i Manila-forstaden San Juan. Han har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1986 og ble valgt inn som visepresident i 1992 med flere stemmer enn president Ramos selv.

Nå har han fått med seg Ramos, så vel som kvinnen som kastet Ferdinand Marcos fra makten i 1986, Corazon Aquino, på laget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!