Hadde fryktelige smerter:

Elys triste valg: - Jeg vil dø

Mariann fikk sjokk da hun så morens fot. Vi advarer mot svært sterke bilder lenger ned i artikkelen.

ET SISTE FARVEL: Dattera tok et siste farvel med mor Ely før hun døde. Foto: Privat
ET SISTE FARVEL: Dattera tok et siste farvel med mor Ely før hun døde. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Hun var fullt oppegående fysisk og psykisk før hun fikk et sår på foten 11. juni i fjor. Etter en telefon med legen ble det bestemt at hun framover skulle få sårpleie av hjemmesykepleien, sier Mariann Pedersen til Dagbladet.

Hun mener at det som startet med et lite sår i foten, viste seg å bli Ely Møllers (88) vei til en for tidlig død.

Til tross for at Ely var 88 år, var hun en frisk kvinne. Hun bodde alene i huset sitt i den danske byen Hvidovre. Der laget hun mat til seg selv hver kveld, hadde familie og venner, og fulgte aktivt med på hva som skjedde ute verden.

- Det var hun som holdt meg oppdatert på de viktige nyhetene. Etter at jeg var ferdig på jobb, tok jeg ofte en prat på telefon, eller besøkte henne, og da fortalte hun meg om hva som hadde hendt i Danmark og resten av verden den dagen, sier Mariann.

Hun mener moren fortsatt hadde vært i live i dag om hjemmepleien i hjemmekommunen hadde hatt kompetent personell til å følge med på Elys sår i fjor sommer.

Dagbladet har vært i kontakt med Hvidovre kommune ved flere anledninger. De ønsker ikke å kommentere saken.

SPREK: Ely Møller var sprek til å være 88 år gammel. Hun var en skikkelig livsnyter, ifølge datteren Mariann. Foto: Privat
SPREK: Ely Møller var sprek til å være 88 år gammel. Hun var en skikkelig livsnyter, ifølge datteren Mariann. Foto: Privat Vis mer

For en måneds tid siden sendte Mariann inn en klage til Pasientklagenemnda i Danmark, etter at hun som pårørende var vitne til hvordan et lite sår på morens fot utviklet seg i en slik grad at det til slutt spiste opp morens bein og endte med å ta livet hennes.

- De hadde mange vikarer uten noen sykepleierutdanning hjemme hos henne. Det kom nye personer hver dag, og de gjorde nok sitt beste og behandlet såret slik som det sto i prosedyren. Men mors skade ble ekstremt mye verre over sommeren, og det var det ingen som gjorde noe med, mener Mariann.

Over sommeren hadde Ely lagt merke til at hun fikk flere sår på den samme foten. 88-åringen merket at alle de nye sårene ble til et sort sår, og det gjorde veldig vondt for henne, ifølge datteren.

Da bestemte hun seg for å si ifra til Mariann.

Saken har tidligere blitt omtalt i danske Ekstra Bladet.

FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Vis mer

Sjokket

- Dette såret blir verre og verre. Jeg tror det vil bli mitt endelikt, sa Ely en dag til Mariann da hun var på besøk.

Datteren tenkte at moren overdrev med det utsagnet. Hun kunne ikke se sårene fordi det alltid var bandasje på når hun kom, men hun hadde sett det lille, tilsynelatende ufarlige såret på én centimeter før bandasjen kom på.

Så tok hun av bandasjen. Da var datoen 27. september, cirka fire måneder etter at moren først fikk det lille såret på foten. Synet som møtte Mariann, sjokkerte henne.

OBS: Vi advarer mot sterke bilder.

BEINET: Slik så Ely Møllers bein ut da datteren Mariann tok av bandasjen. Foto: Privat
BEINET: Slik så Ely Møllers bein ut da datteren Mariann tok av bandasjen. Foto: Privat Vis mer

- Begynte å gråte av synet

Hun trodde ikke sine egne øyne da hun så såret på foten hennes.

- Jeg knakk helt sammen og begynte å gråte. Det er fullstendig sykt. Man kunne se knokler, kjøtt og sener. Jeg har aldri sett noe liknende, sier Mariann.

Noen minutter seinere var hun på telefonen med hjemmepleien som hadde behandlet morens sår i flere måneder.

«Hvorfor er hun ikke innlagt på sykehus? Hvordan kan dere behandle mennesker på denne måten? Er det ingen hos dere som skjønner at dette er ekstremt alvorlig?»

Dette er noen spørsmålene hun stilte hjemmepleien. Da svarte den hun snakket med, ifølge Mariann, at de ikke kunne legge inn moren så lenge hun ikke hadde feber.

- Hvorfor sa de ikke bare at hun hadde 40 i feber når de kunne se hvor ille såret er? Hvorfor tok ingen ansvar, sier Mariann spørrende.

- Jeg kan bare forestille meg hvilket smertehelvete hun må ha vært i.

FORFERDET: Datteren Mariann Pedersen kunne ikke tror sine egne øyne da hun så morens sår. Foto: Privat
FORFERDET: Datteren Mariann Pedersen kunne ikke tror sine egne øyne da hun så morens sår. Foto: Privat Vis mer

Leve eller dø?

1. oktober ble Ely undersøkt av en overlege ved Bispebjerg sykehus. Ifølge Mariann var overlegen selv i sjokk. Det var tydelig at såret var mye verre enn han hadde forestilt seg.

Legens beskjed var klar. «Det er ingenting vi kan gjøre for henne. Enten må hun få amputert beinet, hvis ikke kommer hun til å dø», var den brutale beskjeden fra overlegen.

Da Ely ble gitt valget om å amputere foten og leve videre, var hun sikker.

- Hun sa «jeg vil gjerne dø», sier en tydelig preget Mariann.

På dette tidspunktet hadde Ely mistet mye krefter og var sengeliggende. Hun hadde gått ned 20 kilo de siste månedene og mistet livslysten, som var det dattera elsket så høyt ved henne.

- Jeg forsto valget hennes, men det var fortsatt veldig vanskelig å akseptere. Det var en forferdelig ting å høre, hun var jo moren min. For en liten stund siden klarte hun seg selv og satte så stor pris på livet. Nå orket hun bare ikke lenger, og det var veldig trist å se.

- Det tok livet av henne

Det gikk ikke mer en 14 dager fra sårundersøkelsen, før Ely gikk bort.

Hun ble raskt lagt inn på palliativ avdeling etter sykehusbesøket og døde 15. oktober 2021.

Mariann mener at moren ikke fikk den behandlingen hun skulle fått, og at det var med på å ta livet av henne.

- Det handler ikke om den enkelte pleier her, men om at ingen tok ansvar. Når såret ser så ille ut må man gjøre noe. Sende henne til legen, eller få henne innlagt på et sykehus. Da bør det ikke ha noe å si om hun har feber eller ikke.

Hun gjør det klart at hun ikke vil la dette passere.

- Det skal bare ikke skje med andre. Jeg forstår ikke hvordan folk kan bli behandlet slik i et samfunn som vårt. Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke engasjerer seg litt mer i arbeidet sitt, avslutter Mariann.

Direktør for barn og velferd og ansvarlig for hjemmesykepleien i Hvidovre kommune, Susan Bjerregaard, sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere saken.

Bjerregaard har kommentert Mariann Pedersens påstander overfor Ekstra Bladet, men gir uttrykk overfor Dagbladet at de føler seg feilsitert i saken.

I artikkelen sier Bjerregaard blant annet hun kan forstå at Mariann tenker som hun gjør.

- Men når jeg ser i journalen kan jeg se at hver gang sårsykepleieren har vært bekymret, har hun vært i kontakt med borgerens egen lege. Det er tross alt hennes egen lege som må legge henne inn dersom hun skulle vært innlagt. Det ble også tatt kontakt med Bispebjerg Hospital, som er spesialister i sårbehandling, sier Bjerregaard til Ekstra Bladet.

Hun mener det er en naturlig forklaring på at såret utviklet seg slik det gjorde – nemlig at Ely Møller hadde gått ned 20 kilo og led av psoriasis, som gjør helbredelse vanskelig.

Dagbladet har sendt Mariann Pedersens ktitiske meninger til Hvidovre kommune. De ønsket ikke å kommentere saken.

Det er også stilt spørsmål om hvor i Ekstra Bladet-artikkelen de føler seg feilsitert, men Dagbladet har fortsatt til gode å få besvart forespørselen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer