Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Embete og forstand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Riksadvokat Tor-Aksel Busch er påtalemyndighetens øverste leder, og hans uttalelser om kriminalitet og straff har derfor en spesiell tyngde. Desto mer skuffende er det at Busch til nå har framstått offentlig med temmelig endimensjonale synspunkter på kriminalitetsbekjempelse.
  • Busch går inn for skjerpede straffer for drap, voldtekt og gjentatte vinningsforbrytelser for å hemme utviklingen av kriminalitet. Han viser spesielt til at den gjennomsnittlige straffen for forsettlig drap er åtte år, og at denne bør økes til ti år. Dette resonnementet lider av tre alvorlige svakheter.
  • Forsettlige drap begås oftest under ruspåvirkning eller i affekt. I slike bevissthetstilstander spiller straffens avskrekkende virkning liten rolle. Busch underslår også at straffenivået for overlagte drap er atskillig høyere. Med unntak av den spesielle Sandsdalen-saken, har straffen i de siste dommene for planlagte drapsforbrytelser vært 16, 18 og 21 års fengsel. Og spekteret av drapssaker er så bredt at betraktninger om gjennomsnittsstraffer kan gi et misvisende bilde.
  • Riksadvokatens utspill kan gi et fortegnet bilde av hvordan domstolene reagerer mot gjentatt vinningskriminalitet. Denne begås ofte av hardt belastede rusmisbrukere som går ut og inn av norske fengsler og på denne måten samlet sett kan tilbringe mange år bak murene. De er storforbrukere av varetektsdøgn og straffes hardere enn mange voldsforbrytere.
  • Seksualisert vold med en gjerningsmann som kjenner eller er i familie med offeret, er et tallmessig sett langt større problem enn overfallsvoldtekter med ukjent gjerningsmann. Felles for disse forbrytelsene er at en ensidig vektlegging av straff neppe vil få ned antallet overgrep.
  • Lengre fengselsstraffer vil forsterke brutaliseringstendensene både i samfunnet og inne i fengslene. Riksadvokaten og ledende justispolitikere må bevege seg fra utspillspreget symbolpolitikk til en reell og nyansert bekjempelse av kriminalitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!