EMD: Lov å si opp hjelpepleier som nektet å gå uten nikab

Christiane Ebrahimian (64) tapte i Strasbourg.

NIKAB: EMD konkluderer med at det ikke var i strid med EMK å ikke fornye kontrakten til en hjelpepleier som nektet å jobbe uten nikab. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN / NTB scanpix
NIKAB: EMD konkluderer med at det ikke var i strid med EMK å ikke fornye kontrakten til en hjelpepleier som nektet å jobbe uten nikab. Foto: AFP / PHILIPPE HUGUEN / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) konkluderte i går med at det ikke er i strid med menneskerettighetene å nekte helsearbeidere å gå med nikab

Hjelpepleieren Christiane Ebrahimian (64) klaget gikk til domstolen, etter at hun i 2000 ikke fikk fornyet kontrakten sin ved en institusjon i Paris-forstaden Nanterre etter at hun nektet å etterkomme ledelsens pålegg om å slutte å bruke nikab mens hun var på jobb.
 
EMD konkluderer med at pålegget ikke er i strid med EMK artikkel ni om tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Franske domstoler har konkludert på samme måte, og får støtte for sine konklusjoner fra EMD, blant annet fordi pålegget hadde sin bakgrunn i en nylig vedtatt fransk lov, og derfor ikke var vilkårlig. Retten konkluderer også med at Frankrikes vurdering om at slike holdeplagg er i strid med kravet til nøytralitet hos offentlig ansatte er innenfor EMKs skjønnsmarginer.

Flere pasienter hadde klaget på at Ebrahimian var tildekket.

For at inngrep i folks religionsfrihet skal være i tråd med EMK, må de være «nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den offentlige trygghet, for å beskytte den offentlige orden, helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter».

I 2014 konkluderte EMD på samme måte i en liknende sak.

Også i Norge har det vært debatt rundt et mulig nikab-forbud. Stortinget avviste et slikt forbud så sent som i 2013, men den gang var hovedargumentet mot at man risikerte å bli dømt i EMD. I 2014 uttalte både Frp, Høyre og Ap at det var grunn til å vurdere et forbud på nytt.

Denne uka ble det også kjent i den italienskspråklige kantonen Ticino er blitt innført en lov, som gjør det forbud å gå med heldekkende plagg i offentlighet, i butikker, på restauranter eller andre steder der allmennheten ferdes. Bøtenivået skal ligge mellom 850 og 85 000 kroner.

Frankrike og Belgia innførte liknende forbud i 2010.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram