Dagbladet avslører

Emely (12) døde: - Ikke lovbrudd

Dysjaland skole brøt ikke opplæringsloven. Det konkluderer Statsforvalteren i Rogaland i en tilsynsrapport, etter at 12 år gamle Emely Frantzen tok sitt eget liv. Hun hadde i flere år forsøkt å si fra om utestenging, mobbing og trusler.

DØDE: I tillegg til at Statsforvalteren i Rogaland har undersøkt Emely-saken, etterforsker også politiet saken. Dette skolebildet ble tatt høsten 2022. Emely var 12 år og hadde nettopp begynt i sjuendeklasse. Noen måneder senere, i januar 2023, tok hun sitt eget liv. Foto: Privat
DØDE: I tillegg til at Statsforvalteren i Rogaland har undersøkt Emely-saken, etterforsker også politiet saken. Dette skolebildet ble tatt høsten 2022. Emely var 12 år og hadde nettopp begynt i sjuendeklasse. Noen måneder senere, i januar 2023, tok hun sitt eget liv. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dysjaland skole er glad for at vi etter å ha mottatt foreløpig tilsynsrapport ikke har brutt opplæringsloven. Likevel vil selvsagt ikke rapporten endre på det tragiske for alle de berørte i denne saken, sier rektor Atle Tanum i en kommentar.

Samtidig får skoleeier Sola kommune pålegg fra Statsforvalteren om å bedre internkontrollen sin. Kommunen har ikke gode nok rutiner for å sikre at alvorlige mobbesaker blir varslet til kommunen, og rutiner for hva kommunen da skal gjøre. Det konkluderer Statsforvalteren i Rogaland i en foreløpig tilsynsrapport, som Dagbladet har fått innsyn i.

«Vi har samtidig funnet at kommunens internkontroll ikke har vært tilstrekkelig til å fange opp varselet om et alvorlig tilfelle fra skolen, slik at det kunne bli fulgt opp fra kommunens side.», heter det i rapporten.

Tas alvorlig

- Uavhengig av innhold og konklusjoner vil ikke denne rapporten endre det tragiske utfallet i denne saken, og heller ikke smerten og savnet hos den nærmeste familien. Som kommune og skoleeier vil vi ta Statsforvalterens rapport på største alvor, og følge opp alle anbefalinger og pålegg fra tilsynet.

Det sier kommunalsjef for oppvekst og kultur, Rune Moen, til Dagbladet.

Han forteller at han hittil bare har fått lest sammendraget og at kommunen vil svare innen fristen 24. oktober. Statsforvalteren utarbeider endelig rapport etter å ha sett kommunens svar.

Statsforvalteren konkluderer med at kommunen indirekte ble varslet om Emelys sak, og måtte forstå at den var alvorlig.

Varslingen skjedde ifølge Statsforvalter ved at kommunen sto i kopifelt på et svar fra skolen, da mobbeombudet hadde slått alarm 26. juni 2020. Dagbladet har tidligere skrevet at skolen ikke varslet skoleeier (kommunen), slik den plikter etter loven i alvorlige tilfeller. Men Statsforvalter kommer altså til at det ikke er noe formkrav til et varsel. Tidspunktet diskuteres ikke.

Til tross for varselet, foretok ikke kommunens folk seg noe, påpeker Statsforvalteren:

«I den innsendte dokumentasjonen finner ikke Statsforvalteren at skoleeier har fulgt opp den informasjonen som skolen har meldt fra om.»

- Skolen bra nok

Selv om kommunen, eller skoleeier, får en smekk i tilsynsrapporten, kommer Dysjaland skole godt ut. Dysjaland var skolen Emely gikk på, der hun fortalte om omfattende mobbing. Emelys foreldre har politianmeldt personer ved skolen.

Med bakgrunn i den dokumentasjon som er innhentet, «er Statsforvalterens konklusjon at Dysjaland skole har gjort det som med rimelighet kan forventes når det gjelder plikten til å sette inn tiltak.» heter det i rapporten.

Statsforvalteren påpeker at enkelte saker er slik at skolen har fulgt opplæringsloven, men at foreldrene og eleven ønsker seg andre tiltak. Dette er en slik sak, mener Statsforvalteren.

Etaten påpeker også at det er sprik mellom elevens og foreldrenes oppfattelse av omfanget mobbing på den ene siden, og skolens oppfattelse på den annen side. Skolen peker på at Emelys store språkvansker var årsak til hennes sosiale problemer. Emely ble etter hvert diagnostisert med såkalt impressiv språkforstyrrelse.

«Selv om det har forekommet enkelttilfeller (av mobbing, red.anm.), mener skolen at Emelys til tider vanskelige relasjon til medelever skyldes hennes impressive språkforstyrrelse, som nettopp medfører vansker med å tolke andres atferd.»

Ingen PPT-kontroll

Noen kontroll med de psykologiske tjenestene, som PPT og BUF, eller skolens bruk av disse, har Statsforvalteren ikke foretatt. Likevel kritiserer Statsforvalteren at skolen ikke har fattet enkeltvedtak da PPT 9. mars 2020 bestemte at Emely ikke hadde krav på spesialundervisning, og seinere, 17. oktober 2022, at Emely hadde krav på spesialundervisning. Dermed har skolen snytt foreldrene for adgangen til å påklage vedtak.

Emely døde på sykehuset 27. januar 2023.

Det var i mai i år at Dagbladet fortalte historien om 12 år gamle Emely Frantzen som tok sitt eget liv i januar. Hun hadde i flere år forsøkt å si fra om utestenging, mobbing og trusler.

Statsforvalteren er klageinstans for skolemiljøsaker, men var aldri blitt varslet om Emely-saken.

Åpnet tilsyn

I august i år besluttet de imidlertid å åpne tilsyn på eget initiativ, etter at de før sommeren hadde bedt kommunen dokumentere og redegjøre for saken.

TILSYN: Marianne Skogerbø, utdanningsdirektør hos Statsforvalteren i Rogaland. Foto: John Gunnar Skien
TILSYN: Marianne Skogerbø, utdanningsdirektør hos Statsforvalteren i Rogaland. Foto: John Gunnar Skien Vis mer

- Etter at vi gjennom Dagbladets artikler har blitt gjort kjent med saken, har vi besluttet at vi vil be om dokumentasjon og redegjørelse og deretter gjøre en vurdering om vi skal åpne tilsyn med kommunen, skrev Marianne Skogerbø, utdanningsdirektør hos Statsforvalteren i Rogaland, i en e-post til Dagbladet før sommeren.

Sola kommune har tidligere ikke ønsket å uttale seg om saken fordi den fortsatt etterforskes av politiet.

VARSLER: Emelys foreldre, Monica og Bengt Frantzen, har politianmeldt Sola kommune og skolen datteren gikk på, for brudd på opplæringsloven. Foto: Øistein Norum Monsen
VARSLER: Emelys foreldre, Monica og Bengt Frantzen, har politianmeldt Sola kommune og skolen datteren gikk på, for brudd på opplæringsloven. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Politianmeldt

Kort tid etter at Emely tok sitt eget liv, bestemte foreldrene seg for å politianmelde Sola kommune og rektor ved Dysjaland skole for brudd på opplæringsloven. Foreldrene mener skolen har brutt Emelys rett til et trygt og godt skolemiljø, og ikke klarte å beskytte datteren mot mobbing.

Seinere utvidet foreldrene anmeldelsen til også å gjelde to andre ansatte ved skolen og kommunens pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT).

Saken er fortsatt under etterforskning ved Sør-Vest politidistrikt. Foreldrene har foreløpig ikke gitt noen kommentar til Statsforvalterens tilsyn.

Tips oss om mobbing!

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer