Elsparkesykkel:

Emil (14) skadd - advarer andre

Sommeren er kraftig amputert for Emil Grindheim Lindås (14) fra Kvinnherad, etter at han ble skadd i en ulykke med elsparkesykkel. - Det var et sjokk for oss alle, sier moren til Dagbladet.

PÅ SYKEHUS: Emil Grindheim Lindås (14) ble lagt inn på Haukeland sykehus etter en ulykke med elsparkesykkel onsdag forrige uke. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Emil Grindheim Lindås (14) ble lagt inn på Haukeland sykehus etter en ulykke med elsparkesykkel onsdag forrige uke. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han har litt traumer etter hendelsen. Han skvatt veldig. Når man opplever noe sånt, tenker man på hva som kunne ha skjedd.

Det sier Camilla Grindheim Ekeland til Dagbladet. Sønnen hennes Emil (14) var forrige onsdag involvert i en ulykke med elsparkesykkel.

- Det var et sjokk for oss alle, sier moren, som opplyser at de vil stå fram i media for å advare andre.

Mistet kontroll

Emil skulle nemlig bare på en kjøretur med elsparkesykkelen da han så en bil komme kjørende mot ham på en smal vei.

- Da skvatt han, fordi det egentlig ikke var plass til både en elsparkesykkel og en bil på veien. Han føyk framover, for når han bremset mistet han kontroll. Bilisten hjalp ham og tok kontakt med faren hans, som ringte ambulanse, sier Camilla.

HARDT SKADD: Emil Grindheim Lindås (14) skadet seg i kjeven etter ulykken. Foto: Privat
HARDT SKADD: Emil Grindheim Lindås (14) skadet seg i kjeven etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

14-åringen ble først sendt til Stord Sjukehus, men da det ble klart at han hadde brudd i kjevepartiet og en brukket arm, ble han sendt videre til Haukeland sykehus i Bergen.

- Han var våken hele tida. Han kjente nok ikke smertene med en gang, for han var i sjokk og veldig redd. Han klarte ikke å åpne munnen, for han hadde ett brudd ved haken og ett ved kjeven, forteller moren.

Det var Kvinnheringen som omtalte saken først.

Advarer

Emil, som i dag er skrevet ut fra sykehus, kan bare spise flytende mat og må gå på kontroll på Haukeland sykehus i seks uker. Nå skal han ta en lang pause fra å kjøre elsparkesykkel, forteller han.

14-åringen sier til Dagbladet at han ønsker å advare foreldre om at de må passe på at ungene deres kjenner trafikkreglene og at de bruker hjelm når de kjører elsparkesykkel.

- Tror du folk vil følge rådet ditt?

- Jeg vet ikke. Det er noen som føler at det er en trend å ikke å bruke hjelm, og føler at det ikke er kult. Da risikerer de å få kraftige skader, sier 14-åringen til Dagbladet.

SKREVET UT: Emil (14) er skrevet ut fra sykehus, men må på kontroll på Haukeland sykehus i seks uker. Foto: Privat
SKREVET UT: Emil (14) er skrevet ut fra sykehus, men må på kontroll på Haukeland sykehus i seks uker. Foto: Privat Vis mer

- Skal du kjøre elsparkesykkel igjen?

- Det var en feil jeg gjorde, men jeg kommer til å ta en lang pause og kjøre veldig forsiktig, sier han.

- Litt traumatisert

Hvis sønnen ikke hadde brukt hjelm, frykter Camilla at utfallet av ulykken kunne blitt betraktelig verre.

- Ut ifra bildene av hjelmen, har den gjort nytte for seg. Det viser hvor viktig det faktisk er. Hvis han ikke hadde hatt hjelmen, hadde han hatt mye mer omfattende skader, sier moren.

HYLLER HJELMEN: Hjelmen, som ble ødelagt i ulykken, forhindret at Emil ble hardere skadd, tror moren. Foto: Privat
HYLLER HJELMEN: Hjelmen, som ble ødelagt i ulykken, forhindret at Emil ble hardere skadd, tror moren. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor vil dere advare andre?

- Vi har vært opptatt av de grunnleggende trafikkreglene, og hvordan du oppfører deg i trafikken. Det er jo motor på disse elsparkesyklene. Emil sier selv at han føler at han har kontroll, men man vet aldri når uhellet er ute, sier Camilla.

Moren, som roser de ansatte på Haukeland sykehus, sier at hun er «ufattelig glad» for at det gikk så bra det gjorde med sønnen.

- De var helt fantastiske her på Haukeland, og de tok godt vare på ham. Men likevel er han litt traumatisert etter dette, sier hun.

- Gipsen skal av 2. august, og kjeven skal følges opp i seks uker. Men det går fint med ham. Han trenger hjelp til det meste og han kan bare spise flytende mat, siden han ikke kan tygge.

HERVÆRK: Da Edvard skulle leie en elsparkesykkel i Oslo, ble han overrasket. Video: Edvard Karijord. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Mange uten hjelm

Elsparkesykler har blitt et svært populært framkomstmiddel i Norge - og særlig i storbyene. Ferske tall fra Oslo skadelegevakt viser at det har vært nærmere 1600 ulykker på elsparkesykkel i hovedstaden på halvannet år.

Av 286 skader der elsparkesyklistene fikk hodeskader, var det bare 4 som brukte hjelm, ifølge legevakten.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Gjermund Stokkli, har understrekt viktigheten av å bruke hjelm når man ferdes på elsparkesykkel.

- Jeg opplever at mange ikke bruker hjelm på elsparkesykkel, men det er viktig, og hodeskadene kommer fort, sa operasjonslederen.

Tall fra hovedstaden viser at det er hodeskader og skader i arm som utgjør over 65 prosent av skadene. Av de alvorligste skadene er det flest skader i kne og legg etterfulgt av hodeskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer