Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilulykken i Sverige:

Emil (16) døde i bilulykka: - Søstera satte i et skrik

- Jeg forsto det ikke da, men det gjorde fryktelig vondt. Min eldste sønn finnes ikke mer, sier pappa Jonas Frisk.

MISTET SØNNEN: Mamma Elenor Idh og sønnen Emil Idh (16), som omkom sammen med tre andre gutter i bilulykken ved Sörfors. Foto: Privat
MISTET SØNNEN: Mamma Elenor Idh og sønnen Emil Idh (16), som omkom sammen med tre andre gutter i bilulykken ved Sörfors. Foto: Privat Vis mer

(Expressen/Dagbladet): Fredag er det seks dager siden bestevennene Emil (16) og Max (16) tok Emils EPA-traktor til motortreffet i Hassela.

Det var siste gangen Emils pappa så sønnen sin.

Søndag morgen kom politiet med beskjeden om at Emil hadde omkommet i bilulykken i Sörfors.

Søndag inntraff en voldsom bilulykke i Sörfors, i Västernorrlands län, nord i Sverige, en ulykke som kostet fire unge gutter livet. En 14-årig jente ble i tillegg hardt skadet og en 19-årig jente er innlagt på sykehus med livstruende skader.

Emil Idh omkom i ulykken utanfor Sörfors i Sverige. Han ble 16 år. Foto: Privat
Emil Idh omkom i ulykken utanfor Sörfors i Sverige. Han ble 16 år. Foto: Privat Vis mer

Bilen, som kom i høy hastighet, kjørte av veien og endte i et skogholt.

Emil Idh er en av de 16-årige guttene som omkom i ulykka. Nå forteller pappa Jonas Frisk og mamma Elenor Idh om sorgen.

- Gjorde forferdelig vondt

Jonas var på vei ned til kjøkkenet for å ordne i stand en morsdagsfrokost til Elenor, da han la merke til at eldstesønnen Emils EPA-traktor ikke sto parkert utenfor boligen i Stöde. Han prøvde å ringe sønnen, men kom ikke gjennom.

- Da prøvde jeg å ringe Max, kompisen som hadde reist med ham i EPA-en kvelden i forveien. Det ringte, men ingen svarte. Jeg ble litt urolig, for Emil pleide alltid å sende melding om han sov borte. Vi hadde vel hatt litt betenkeligheter til at de skulle dra på motortreffet, men alle kompisene hans skulle, og de var så glade og forventningsfulle, forteller Jonas.

Jonas forteller at han vekket Elenor og at de to satt en stund i senga og pratet mens hun spiste opp frokosten.

OMKOM: I Sverige er fire ungdommer bekreftet omkommet etter en alvorlig bilulykke, skriver svenske medier. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Da vi gikk ned trappa, så vi to politibetjenter og en prest komme mot huset. Jeg skjønte ikke helt hva som hadde skjedd, jeg trodde kanskje at Emil hadde funnet på noe ugagn. Men da politiet kom inn og sa at vi skulle gå inn og sette oss, da begynte jeg å ane uråd. Så sa de bare: «Emil er død».

- Jeg forsto det ikke da, men det gjorde fryktelig vondt. Min eldste sønn finnes ikke mer. Det er så mye man hadde villet gjøre og prate med ham om, som man ikke lenger kan gjøre.

Jonas beskriver gutten sin som aktiv, sportsinteressert og rampete. Han har en storesøster, en lillebror og tre små søstre. Emil kunne tulle og krangle med sin yngre bror, men om noen andre prøvde seg på noe, beskyttet han lillebroren.

- Ja, han var fin og pleide å krangle med sine tre småsøstre og med broren sin. Det var mye søskenkjærlighet, så klart, for han stilte alltid opp og beskyttet dem. Han var en trygghet for oss i familien og var ganske moden på den måten. Lillesøsteren hans sto ved siden av meg da politiet kom, og hun satte i et skrik: «Jeg vil ikke at Emil skal være død». Etterpå gjemte hun seg bak sofaen.

FAR OG SØNN: Pappa Jonas med Emil. Foto: Privat
FAR OG SØNN: Pappa Jonas med Emil. Foto: Privat Vis mer

- De var bestevenner

Familien hadde flyttet opp fra Tungelsta, Västerhaninge i Stockholms län etter at Emil hadde hatt en litt vanskelig tid med mye fravær fra skolen.

I Stöde begynte han å få det bedre og var mye gladere, forteller pappa Jonas.

- Han hadde bare et par karakterer igjen som han måtte bedre, og så fram til å begynne på elektrikerlinja til høsten. I sommer skulle han gå på sommerskole for å bedre de siste. Han gikk i en veldig bra klasse, og han og Max ble bestevenner.

Lørdag kveld hadde Max kommet på mopeden, og de to guttene hadde vært glade og opprømte. De to var livlige og ivrige på å komme av sted i Emils EPA-traktor.

- Han ville ikke spise middag med oss, han ville bare komme seg av gårde til motortreffet. Han hadde på seg en bøttehatt som han og Max hadde kjøpt samme av, og en hvit genser og bukse. De var i så godt humør og lo masse. Før han reiste spurte Emil om han kunne få låne kredittkortet mitt for å fylle bensin, og det fikk han.

- Verst å ta bort klærne

Mamma Elanor forteller at hun først trodde det skulle bli vanskelig å se Emils kropp på sykehuset.

- Men det var det beste for meg, å se ham hel og fin. Vi har fått kysset og klemt på ham. Han var veldig vakker. Det føles godt å vite når vi skal begrave ham, sier hun.

På onsdag var Jonas og Elenor hos politiet for å hente Emils eiendeler.

MINNES: Utenfor Stöde skole har folk tent lys og lagt ned blomster for å hedre Emil og Max. Foto: Privat
MINNES: Utenfor Stöde skole har folk tent lys og lagt ned blomster for å hedre Emil og Max. Foto: Privat Vis mer

- Vi fikk et halskjede som han hadde på seg, som har tilhørt morfaren hans som døde for en liten stund siden. Emil hadde ofte på seg det. Førerkortet, nøkkelen til EPA-en og mitt kredittkort. Det verste var å ta imot klærne hans i posen. De var oppklipte og blodige. Da blir det mye nærmere og man kan forestille seg det.

- Hva tenker du om selve ulykken?

- At det gikk veldig fort. Jeg tror ikke folk forstår hvilken kraft det var. De lo, var glade og hadde det gøy. Så tok det slutt. Før politiet fortalte hvor fort det hadde gått, var jeg redd at de hadde lidd og at han hadde ligget og vært redd. Men det hadde gått fort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!