Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Emilie Mengs mor snakker ut i dokumentar

- Jeg har ikke sovet en hel natt siden det skjedde.

BLE DREPT: Danske Emilie Meng kom aldri hjem igjen etter byturen. Foto: Politiet
BLE DREPT: Danske Emilie Meng kom aldri hjem igjen etter byturen. Foto: Politiet Vis mer

17 år gamle Emilie Meng forsvant etter en bytur med venninner i Korsør i Danmark søndag 10. juli 2016.

Uker og måneder gikk, uten at 17-åringen dukket opp igjen. Først etter et halvt år, julaften samme år, ble levningene hennes funnet ved et tjern nær byen Borup.

Politiet fastslo raskt at hun var drept, men over tre år etter at hun forsvant har politiet ennå ikke offentliggjort Mengs dødsårsak, og de har heller ikke tatt noen gjerningsperson.

Mora snakker ut

Og nå kommer en ny dokumentar i tre deler om saken. Der snakker også Emilie Mengs mor, Helene Meng, ut om tapet av datteren for første gang.

- Jeg har ikke sovet en hel natt siden dette skjedde, sier mora i en trailer for programmet, ifølge bt.dk.

Helene Meng fant ut at Emilie hadde forsvunnet da hun ikke fant henne på rommet sitt. Hun hadde heller ikke møtt opp på jobben sin som korsanger i Sankt Povls kirke, der hun skulle ha sunget samme morgen.

I den første delen av dokumentarserien kommer det også kraftig kritikk av politiets etterforskning. Spesielt pekes det på at etterforskingen var hullete og mangelfull de første ukene etter at hun forsvant.

Politiet skal ikke ha sikret seg verdifull videoovervåkning som kunne ha vist en mulig fluktbil som kjørte Emilie ut av Korsør. I tillegg pekes det på at flere vitner ble avhørt altfor seint.

Trodde hun hadde rømt

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har ikke ønsket å medvirket i episoden, men har gitt en skriftlig forklaring der de forklarer den mangelfulle etterforskningen med at de innledningsvis trodde Emilie Meng hadde rømt hjemmefra.

- Vi håpet at serien kan være med og sette søkelyset på saken igjen, og at en gjenfortelling av det som skjedde kan være medvirkende til at det kanskje dukker opp nye vitner eller ny informasjon, som kan hjelpe politiet med å finne gjerningsmannen, sier Thomas Gade, produksjonssjef for Bermuda Production, som står bak dokumentaren, som skal vises på DR, til sn.dk.

I dokumentaren medvirker også ei av Mengs venninner. Hun og de to andre venninnene som var sammen med Meng natta hun forsvant spør seg fremdeles om de skulle ha tvunget henne med i taxien de tok. Meng bestemte seg i stedet for å gå hjem, og siden så ingen henne i live.

Flere feil

Det er for øvrig ikke nytt at politiet får kritikk for sitt etterforskningsarbeid i Emilie Mengs-saken. I sommer varslet familiens bistandsadvokat, Mai-Brit Storm, at en IT-feil hos politiet kan ha kostet dem gjerningsmannen.

Feilen skal dreie seg om håndtering av teleopplysninger knyttet til saken. Thygesen har av politiet fått bekreftet at det faktisk er en feil i etterforskningen av drapet, men politiet har ikke ønsket å si hvordan feilen har påvirket dette konkret.

Feilen skal ifølge avisa dreie seg om prosessen ved konvertering av rådata. Datatapet skal ha oppstått ved at det under behandlingen av data skal ha forsvunnet flere nummer som politiet har fått utlevert fra teleselskapene. I verste fall er drapsmannens nummer et av dem.

Telefonen aldri funnet

Tidligere i sommer fortalte Emilie Mengs bestevenninne, Nicole Grundtoft, for første gang om tapet av venninna i en dokumentar. Hun var en av de siste som så 17-åringen i livet. Etter å ha sittet på en kafé store deler av kvelden, var de på vei mot McDonalds omkring klokka 01.30. Da skal stemningen angivelig ha endret seg brått.

- Hun hadde fått en melding på Messenger fra fyren som hun hadde en greie med, om at han ikke ville mer. Fyren var ikke kjæresten hennes, det var en flørt, sa Grundtoft i dokumentaren, gjengitt av danske Se og Hør.

Drøye to timer seinere, klokka 04.03, stopper alle signaler fra 17-åringens telefon. Ifølge dokumentaren er telefonen og Mengs veske aldri blitt funnet.

Før Meng ble funnet, hadde to menn på 33 og 67 år vært siktet og seinere sjekket ut av saken. Det er også kommet flere tips om en hvit varebil i stor fart utenfor Korsør rundt tidspunktet tenåringen sist ble sett. Selv tror ikke Grundtoft at venninna kjente gjerningspersonen.

- Det var nok bare en person som har kjørt forbi og tenkt at hun er flott og ung, og deretter tok henne fra oss. Dersom Emilies drapsmann aldri blir funnet, kommer det til å knuse hjertet mitt, sa hun i dokumentaren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling