Emilie og Markus på topp

Navnestatistikkene fra 2000 avslører liten kreativitet blant norske foreldre - navnebruken preges av stabilitet. Tusenårsbarna heter Emilie og Markus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jentenavnet Emilie hadde en voldsom framgang på nittitallet. I fjor var det for andre år på rad det mest populære jentenavnet i Norge, mens Ida følger hakk i hæl.

Markus/Marcus var årets komet i 1997, og har siden holdt seg i teten. I fjor kom det helt først, ifølge navnestatistikken som ble frigitt fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) i dag.

Statistikken viser at norske foreldre ikke viser all verdens kreativitet når de skal navngi sine barn. Vi følger helst trenden, noe som blant annet gir seg utslag i at navn som er blant de mest brukte, holder seg på topp i lang tid.

Kristian/Christian har vært på «10-på-topp» siden 1974, og havnet i år 2000 på andreplass.

Statistikken viser også en annen type stabilitet: Navn som klatrer, har en tendens til å klatre lenge. Thea (3. mest brukte jentenavn), Sara (6. plass) og Nora (9. plass) har hatt jevn framgang i 20 år.

Navnene Mathilde, Mia, Simen og Sebastian hadde størst framgang i år 2000. De tidligere så velbrukte navnene Maren og Thomas hadde størst tilbakegang, og Thomas er ute av «10 på topp»-lista etter 29 år.

Statistikken viser at jentenavn er mer mote-preget enn guttenavn. Det kan også finnes store geografiske forskjeller i navnebruk. Mens Ole er falt tilbake til 21. plass på landsbasis, troner navnet først i Aust-Agder. I Oslo finner vi med ulike skrivemåter Mohammad på 3. plass, opp fra 8. plass året før.

Amalie er falt litt tilbake på landsbasis, til nr. 20. Men hun er nummer 2 i Aust- og Vest-Agder, Stavanger, Hordaland og Bergen, og nummer 3 i Sogn og Fjordane. I 1999 var Amalie nr. 2 i Rogaland og Hordaland. Her er det tydelig geografiske forskjeller.

Navnestatistikken lages på grunnlag av de 30 649 guttene og 28 988 jentene som fikk navn i år 2000.

<B>AKTIV:</B> Kulturminister Ellen Horn var forut for sin tid da hun da sin yngste datter navnet Emilie for 14 år siden. Emilie Christensen har markert seg i kulturlivet på egen hånd, blant annet da hun leste dikt under minnehøytideligheten for Yitzhak Rabin i Oslo Rådhus i november 1999.
POPULÆR MANN:</B> Og nå populært navn. Svenske Marcus Schenkenberg er en av verdens mest brukte mannlige modeller. Ordreboka blir nok ikke tommere etter forholdet til Pamela Anderson.