Emils snekkerbod brant ned i natt

Svensk politi frykter at en pyroman er løs i «Katthult».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Snekkerboden til Emil i Lønneberget var en av de største turistattraksjonene i Vimmerby i Småland.

I natt brant både «snickarboa» og Sveriges eldste papirbruk, som ligger i nærheten, ned til grunnen. Politiet mistenker at en pyroman er løs.

- Jeg kan ikke se noen naturlig forklaring på at to så kjente turistmål på et lite sted begynner å brenne i løpet av så kort tid, sier operasjonsleder Tommy Lindström i Kalmar-politiet til den svenske avisa Expressen.

Brant ned til grunnen

Politi og brannvesen fikk den første meldingen om brann klokka 02.45 i natt. Da de første brannbilene kom fram til papirbruket var trebygningen fra 1777 allerede overtent.

Mens brannmannskapene holdt på med slukningsarbeidet fikk de enda en brannmelding. Denne gang fra Gibberyds gård i Rumskulla - bedre kjent som det oppdiktede stedet Katthult.

Det var her tv-serien om Astrid Lindgrens legendariske barnebokfigur ble spilt inn på begynnelsen av 1970-tallet. - En del av mannskapene ble sendt dit, men vi kunne verken redde snekkerboden eller det tilliggende uthuset, sier Lindström til Expressen.

Tilfluktssted

Snekkerboden var den mest kjente bygningen på Katthult, og Emils sikre tilholdssted hver gang faren fant ut at han hadde gjort et «hyss». 

KULTURSKATT OPP I FLAMMER: Ösjöfors papirbruk fra 1777 ble flammenes rov i natt. Foto: SCANPIX
KULTURSKATT OPP I FLAMMER: Ösjöfors papirbruk fra 1777 ble flammenes rov i natt. Foto: SCANPIX Vis mer

Svensk politi mistenker at snekkerboden ble oppsøkt av noen med langt mer alvorlige hensikter i natt.

- Nei, man kan ikke kalle dette et hyss, sier operasjonsleder Lindström til Aftonbladet

I dag ble det også oppdaget vandalisme mot Astrid Lindgrens barndomshjem i Vimmerby.

Noen har kastet en stein gjennom et vindu og tatt seg inn i et av husene på gården, som i dag er et museum . 

Politiet setter hærverket i sammenheng med brannene. De har satt i gang teknisk og taktisk etterforskning, og holder Emils verden under oppsikt.

EEEEEEEMIL! «Snickarboa» var det eneste trygge stedet hver gang Emils pappa ble sint. I natt brant snekkerboden fra tv-serien ned til grunnen. Bildet er fra en teateroppsetning av Emil i Lønneberget.