Emily (28) kuttet cola og gikk ned 15 kilo

Nå føler den svenske kvinnen seg ren innvendig. Søte drikker øker risikoen for slag og infarkt, viser ny studie.

KUTTET COLA: Svenske Emily er lettere og friskere etter at hun sluttet med to liter brus om dagen. Foto: Olle Sporrong/Expressen
KUTTET COLA: Svenske Emily er lettere og friskere etter at hun sluttet med to liter brus om dagen. Foto: Olle Sporrong/Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Å drikke sukkerholdige leskedrikker øker risikoen for å utvikle overvekt, type 2 diabetes og kreft i bukspyttkjertelen, har tidligere studier vist.

I åtte år drakk svenske Emily to liter sukkerholdig cola hver eneste dag.

- Colaen var mitt narkotikum, men en dag fikk jeg nok. Jeg ville ikke utsette kroppen min for alt sukkeret, tilsetningsstoffene og annen dritt, sier hun til Expressen.

Nå drikker hun vann, er forsiktig med karbohydrater og har gått ned 15 kilo.

- Jeg slipper fall i blodsukker og matsug. Kroppen føles bra. Jeg kjenner meg ren og frisk innvendig.

Hjerteinfarkt og slag 28-åringen har ingen problemer med å tro på en ny forskningsstudie som viser at sukkerdrikker øker blodtrykket, som igjen fører til økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

Amerikanske forskere har nylig publisert sine resultater i det vitenskapelige tidsskriftet Circulation. 810 voksne personer ble fulgt i et og et halvt år. Blodtrykket deres ble målt ved fem anledninger, og forsøkspersonene ble intervjuet om hva de spiste og drakk. Deltakerne fikk også i varierende grad opplæring i riktig kost og mosjon.

Resultatene taler for seg. Studien viser at de forsøkspersonene som reduserte sitt daglige inntak av sukkerholdige leskedrikker med i gjennomsnitt tre deciliter, fikk en betydelig senkning i blodtrykket.

Resultatene mer enn antyder at det er sukkeret i leskedrikken som er problemet, ikke eventuelt koffein eller søtstoffer. Senkningen i forsøkspersonenes blodtrykk var tydelig uavhengig av vektreduksjon.

1 av 3 har høyt blodtrykk Rundt én av tre voksne nordmenn, eller rundt 950.000 mennesker, lider av høyt blodtrykk. Om lag 100.000 nordmenn bruker blodtrykksreduserende medisiner.

Høyt blodtrykk øker risikoen for åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjertesvikt, nyresvikt, blindhet og hjerneblødning, og ubehandlet kan det i verste fall føre til en tidlig død.

En halv liter brus inneholder sukker tilsvarende 25 sukkerbiter. Nordmenns brusinntak har doblet seg de siste 20 årene, og i 2007 drakk vi i snitt 67 liter brus hver.

- Det ville bety mye for folkehelsa å redusere leskedrikkinntaket. Drikker man mye brus med sukker, kan dette påvirke blodtrykket kraftig, sier professor i hjertemedisin Mikael Dellborg til Expressen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer