Emiratene avviser påstand om at Houthi-opprørerne i Jemen har skutt missil mot kjernekraftverk

Houthi-militsen i Jemen hevder å ha skutt et missil mot et kjernekraftverk som er under oppbygging i De forente arabiske emirater. Emiratene avviser påstanden.

KRIG: Over 8.600 personer er drept i krigen siden 2015 og krigshandlingene i Jemen har ført til omfattende ødeleggelser. Bildet viser folk som har samlet seg på et sted som ble bombet av saudiledede fly i Sana 11. november. Foto: AP / NTB scanpix
KRIG: Over 8.600 personer er drept i krigen siden 2015 og krigshandlingene i Jemen har ført til omfattende ødeleggelser. Bildet viser folk som har samlet seg på et sted som ble bombet av saudiledede fly i Sana 11. november. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det statlige nyhetsbyrået i Emiratene skriver at myndighetene avviser påstanden om at et kjernekraftverk som er under bygging i Abu Dhabi skal ha vært mål for et missil.

Påstanden fra den iranskvennlige militsgruppen kommer samme dag som Emiratene feirer sin nasjonaldag.

Kjernekraftverket Barakah som med en prislapp på 20 milliarder dollar er under bygging, ligger lengst vest i Abu Dhabi, ved sjøen nær grensen til Saudi-Arabia. Den første av de fire planlagte reaktorene skal etter planen settes i drift neste år.

Emiratene inngår i den saudiarabisk-ledede koalisjonen som kjemper mot Houthi-militsen i Jemen.

Sammenstøt

Lørdag brøt det ut gatekamper i Jemen mellom tidligere allierte opprørsgrupper etter at tidligere president Ali Abdullah Saleh åpnet for dialog med Saudi-Arabia.

Sammenstøtene skjedde mellom Saleh-alliert milits og Iran-støttede Houthi-opprørere. De to grupperingene har tidligere vært alliert i kampen mot den saudiledede koalisjonen som kriger mot opprørere i Jemen, men alliansen har de siste dagene slått sprekker.

Det er uklart hvor mange som er drept i lørdagens kamper. Røde Kors sier et titalls er drept og at hundrevis er såret, mens en saudiarabisk TV-kanal hevder at så mange som 80 mennesker har mistet livet.

De to opprørsgruppene klandrer hverandre for volden i Sanaa, som har pågått siden onsdag. Da skal Houthi-opprørerne ha stormet en moské som var kontrollert av styrker lojale til Saleh.

Blanke ark

Lørdag tok Saleh et kontroversielt grep da han åpnet for dialog med Saudi-Arabia, de to gruppenes tidligere felles fiende.

- Jeg oppfordrer våre brødre i nabolandene til å stanse sin aggresjon og fjerne blokaden, så skal vi starte med blanke ark, sa den tidligere presidenten i en fjernsynssendt tale lørdag.

- Vi lover våre brødre og naboer at, etter at en våpenhvile er på plass og blokaden fjernet, skal vi holde direkte samtaler via vår lovlige myndighet representert ved folkeforsamlingen vår, sa Saleh.

Hans forsøksvise tilnærming overfor Saudi-Arabia og dets allierte ble raskt kommentert slik av Houthi-opprørerne:

- Salehs tale er et kupp mot vår allianse og partnerskap, og avslører bedrageriet blant dem som hevder å stå imot aggresjon, sier en talsmann for Houthi-militsen til den opprørskontrollerte fjernsynskanalen Al Masirah.

Ber om våpenhvile

Tross kampene og uenighetene mante imidlertid begge to senere lørdag til våpenhvile i Sanaa.

Opprørsleder Abdel-Malek al-Houthi foreslo dialog for å få slutt på kampene, samtidig som han ba Saleh om å være «mer moden» enn styrkene hans.

- La Salehs parti sammen med oss sørge for at de som står bak dette blir ansvarliggjort, sa han.

Saleh svarte med å hevde det var Houthi-opprørerne som hadde startet kampene, men la til at han også ønsker våpenhvile slik at partene kan snakke sammen.

Blodig krig

Saudi-Arabia gikk i 2015 i ledelsen for en koalisjon der blant annet De forente arabiske emirater deltar, til krig mot den iranskvennlige Houthi-militsen i Jemen. Saudi-Arabia støtter Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Saleh ble tvunget til å gå av etter omfattende opptøyer under «den arabiske våren» i 2011 og ble erstattet av Hadi, som fram til da hadde vært visepresident. Saleh sluttet seg deretter til Houthi-opprørerne, som grep makten i Sana høsten 2014.

Siden Saudi-Arabia og landets allierte gikk inn i krigen i Jemen i 2015 for å støtte Hadi, har over 8.600 mennesker blitt drept, ifølge FN-tall.

Fakta om Jemen

  • Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.
  • En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.
  • Saudi-Arabia oppga i vår å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i landet og anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.
  • Ifølge FN er minst 5.159 sivile drept og 8.761 såret siden våren 2015, og 3.233 av dem skal ha blitt drept i angrep fra den saudiledede koalisjonen. Minst like mange militssoldater er drept.
  • Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.
  • FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 17 millioner mennesker er avhengig av matvarehjelp utenfra. Situasjonen er kritisk for 7 millioner av dem.
  • Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Over 2.200 mennesker har mistet livet siden april.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer