PENSJONIST: Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov (t.v.) går av og etterlater ledelsen for kampen mot russisk styre i Nord-Kaukasus til Aslambek Vadalov (t.h.). Foto: Reuters/Scanpix
PENSJONIST: Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov (t.v.) går av og etterlater ledelsen for kampen mot russisk styre i Nord-Kaukasus til Aslambek Vadalov (t.h.). Foto: Reuters/ScanpixVis mer

«Emiren av Kaukasus» går av

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov har utnevnt sin etterfølger og trekker seg som leder for kampen mot russisk herredømme i Nord-Kaukasus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov har utnevnt sin etterfølger og trekker seg som leder for kampen mot russisk herredømme i Nord-Kaukasus.

- Vi har enstemmig vedtatt at jeg forlater posten i dag, sa opprørslederen i et opptak som ble lagt ut på nettet søndag.

Den nye lederen for islamistgruppen som kaller seg Kaukasus-emiratet, blir tsjetsjeneren Aslambek Vadalov. Han er «yngre og mer energisk», sier Umarov.

Han understreker at han ikke trekker seg fra krigen og lover å gjøre «alt jeg kan, i ord og handlinger», for å hjelpe etterfølgeren.

Russland har vært på jakt etter Umarov i en årrekke, og USA satte ham på sin liste over ettersøkte terrorister i juni.

Opprørslederen har tatt på seg ansvaret for en rekke angrep og terroraksjoner, blant annet bombeangrepet på T-banen i Moskva som kostet 40 mennesker livet i mars.

Umarov sto også bak bomben på et tog mellom Moskva og St. Petersburg i november. Angrepet kostet 26 mennesker livet.

46 år gamle Umarov har bidratt til å radikalisere den tsjetsjenske opprørsbevegelsen. Mens målet tidligere var løsrivelse fra Moskva, har Umarov snakket om en hellig krig og et kaukasisk emirat.

(NTB)

UNNVIKENDE: Russiske myndigheter har i snart to tiår jaktet på Doku Umarov (i midten) uten hell. Nå trekker den tsjetsjenske opprørslederen seg tilbake. Foto: Ansar Aljiad Network/AFP/Scanpix
UNNVIKENDE: Russiske myndigheter har i snart to tiår jaktet på Doku Umarov (i midten) uten hell. Nå trekker den tsjetsjenske opprørslederen seg tilbake. Foto: Ansar Aljiad Network/AFP/Scanpix Vis mer