Emma (3) tar tronen

Emma er Norges mest populære jentenavn. Også i Oslo, der gutta heter Mohammad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Emma Cecilie Høisæter Førde (3=) er ei populær jente. Statistisk sentralbyrås navnestatistikk for 2003 viser at Emma fikk hele 705 navnesøstre, og er Norges mest brukte jentenavn på over 30 år.

Emmas renessanse

- Vi valgte Emma på grunn av arv. Emma har navnet fra sin tippoldemor, sier pappa Jarle.

- Vi er også mye i Spania, og Emma er et internasjonalt navn som kan brukes overalt, sier han.

Da Jarles søster var født i 1969, var det også snakk om å bruke Emma-navnet, men moren la ned veto. Det var for gammeldags. Slik tenkte nok flere, for mens Emma var populært rundt 1880, var navnet nesten borte fra krigen og fram til 90-tallet. Da skjøt det fart igjen, forteller navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

- I 70-åra var det gamle damer som het Emma, ikke unge jenter, sier Utne.

Mathias for gutta

- Foreldre ønsker ikke gammeldagse navn på ungene sine, men siden Emma ikke har vært brukt på lang tid, kan det nå dukke opp som ungdommelig igjen. At mange har det i slekta si, bidrar også til å gjøre Emma populært, sier navneforskeren.

Emma (3) tar tronen

- Navn er som skjørt - ideallengden varierer, forteller Utne. Nå er det korte navn som gjelder, gjerne med a-ending. Sara, Thea og Tuva er populære, både i Norge og våre naboland. Mens jentenavn som Emma har tatt av i popularitet i det siste, er guttenavnene mer stabile.

- Slik har det alltid vært, for tida er det latinske og bibelske navn, som Mathias, som er mest populært på landsbasis, sier Utne.

Mohammad i Oslo

I hovedstaden havner et annet navn med religiøse røtter på andreplass. I 2003 fikk 67 gutter navnet Mohammad.

Hele Norges navneprinsesse Emma hadde på en rosa «kaninkrone» da vi møtte henne i går. På vei hjem til bamsen med det noe mer tradisjonelle navnet Elisabeth var det imidlertid ingen tvil om hvilket navn som er det mest populære i barnehagen for tida. Skjønt det er nok en stund til Sabeltann dukker opp hos Statistisk sentralbyrå.

PÅ NAVNETOPPEN: Emma betyr altomfattende, og passer bra for en aktiv treåring. - Vi visste ikke at Emma var så populært da vi valgte det, sier pappa Jarle Førde.