Emma er navnet

Var borte i 30 år. Så eksploderte det i 2003.

JENTENES NAVNETOPP: Emma, her representert ved Emma Weiss-Hagen (15), som lagde julepynt sammen med dronning Sonja på Barnesenteret ved Oslo universitetssykehus Ullevål før siste jul.
Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.
JENTENES NAVNETOPP: Emma, her representert ved Emma Weiss-Hagen (15), som lagde julepynt sammen med dronning Sonja på Barnesenteret ved Oslo universitetssykehus Ullevål før siste jul. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.Vis mer

Lucas og Emma topper SSBs navnestatistikk for 2018. Det er niende gang Emma er på topp, og dette er årtusenets mest brukte jentenavn så langt.

- Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

- Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jevnt og trutt til det eksploderte i 2003. Før det hadde Emma vært umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominert i Sverige på 1990-tallet, fortsetter han.

Lucas topper for femte gang, og det er det mest brukte guttenavnet de ti siste årene.

Lukas-evangeliet

- Lucas/Lukas er en del av bølgen med guttenavn fra Bibelen. Navnet betyr mann fra Lucania. Han er nevnt i Skriften og skal ha skrevet Lukas-evangeliet.

- Navnet var sjeldent før det kom fra Sverige og ble toppnavn første gang i 2009, sier Ouren.

På jentesiden følger Nora og Olivia som nummer to og tre, mens tilsvarende for guttenavn er Filip og Oliver.

(NTB).