Emmas (22) fot ble et kne etter unik operasjon

Snudde foten bak fram for å skape nytt kne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22-åringen Emma Hedsten fra Grängesberg i svenske Ludvika kommune måtte amputere venstrebeinet etter å ha fått kreft. Nå står hun fram i Expressen og forteller om den unike operasjonen hun var så heldig å få.

En kreftsvulst som hadde vokst fram i kneet hennes gjorde livet til et smertehelvete. Svulsten - som var to centimeter stor - ødela både kneledd og lårbein. Dermed måtte beint amputeres, og legene på Karolinska universetssykehus gjennomførte en unik operasjon.

Sjelden operasjon Lårbeinet, som var rammet av skjelettkreft, ble kappet av slik at bare 15 centimeter sto igjen. Dereter ble underbeinet med foten hennes festet i lårstumpen, slik at foten nå henger bak fram og gjør nytten som kneledd når hun har på seg beinprotesen.

Ifølge Expressen er det under ti svensker som har gjennomgått liknende operasjoner, Emma ble den tredje i rekken da hun ble operert.

I videoen øverst i denne saken kan du se hvordan 22-åringen klarer seg med det spesielle kneet. Til tross for et langvarig smertehelvete og et amputert bein, skriver Expressen at jenta kommer seg gjennom livet på ren livsvilje.

Vil hjelpe andre - Protesen har aldri vært et hinder, den åpner opp for meg. Det er slik man må se på det. Min funksjonshemmelse stopper meg ikke, jeg prøver i stedet å løse problemer på andre måter enn det andre gjør, sier 22-åringen som nå studerer for å bli ortopediingeniør slik at hun kan hjelpe andre som sliter med liknende utfordringer.

- Jeg kan bruke mine egne erfaringer til å forklare dem som må amputere hvordan det er, livet er ikke over, sier hun.

Les hele intervjuet med Hedsten på Expressens sider.