- En absolutt og total politisk misforståelse

Da Erna nevnte Jens, svarte han umiddelbart - fra talerstolen i Folkets Hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arven etter Jens Stoltenberg er et mer oljeavhengig Norge, sa Erna Solberg i sin tale til Høyres Landsmøte i dag.

Høyre-lederen brukte sentralbanksjef Øystein Olsen som sannhetsvitne på at norsk økonomi er blitt mer sårbar for et fall i oljeprisen.

- Det er ikke oljen i seg selv som gjør oss rike. Det er menneskene som utvinner oljen som gjør oss rike.

- Spesielt
Samtidig sto Arbeiderpartiets leder på talerstolen i Folkets Hus og snakket til LO-kongressen. Han ble tydelig løpende orientert om hva som skjedde på Gardermoen, og grep umiddelbart sjansen til å kommentere Høyre-lederens tale:

- Det er spesielt å bli beskyldt av Erna Solberg for å bruke for mye oljepenger, når hun samtidig vil sitte i regjering med Siv Jensen som finansminister. Det er en absolutt og total politisk misforståelse. Siv Jensens prosjekt er jo å sprenge handlingsregelen.

Deretter grep Stoltenberg til sin vante argumentasjon, og viste fram en rekke tall for å vise at Erna ikke snakket sant da hun hevdet at de rødgrønne har økt oljepengebruken mer enn den forrige borgerlige regjeringa.

KONTANT: Da Erna Solberg talte til Høyres landsmøte, snakket statsminister Jens Stoltenberg på LO-kongressen i Folkets Hus.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KONTANT: Da Erna Solberg talte til Høyres landsmøte, snakket statsminister Jens Stoltenberg på LO-kongressen i Folkets Hus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt feil, sa Stoltenberg.

- En tale blottet for avklaringer
Også nestleder Helga Pedersen, som ledet Arbeiderpartiets programkomite, har fulgt åpningen på Høyres landsmøte tett.
- Jeg er enig med Erna Solberg i at høstens valg er et valg mellom to tydelige alternativer, altså et retningsvalg, sier Pedersen i en e-post til Dagbladet.   - Men talen var blottet for de avklaringene som velgerne har krav på å få fra en statsministerkandidat fire måneder før valget.   Ap-nestlederen etterlyser en avklaring på hvilke velferdstilbud som skal prioriteres ned hvis Høyre sammen med Fremskrittspartiet skal kutte titalls milliarder kroner i skatt.
- Det var bemerkelsesverdig at hun heller ikke denne gangen benyttet anledningen til å klargjøre hvilken økonomisk politikk en Høyre/Frp-regjering vil føre.
- Store linjer   Flere av de store debattsakene på Høyres landsmøte handler om likestilling. Solberg har markert seg med standpunkt mot kvinnelig verneplikt, for en innskrenking av abortloven, mot eggdonasjon og for konstantstøtte, som en kommunal obligatorisk ordning. Ingen av disse sakene ble spesielt nevnt i talen.

- Jeg legger særlig merke til at hun ikke nevnte likestilling. Derimot valgte hun å harselere med fordeling av fødselsperm, og hun lot være å snakke om kvinners arbeidsinnsats, moderne familiers behov og abortsaken, sier Helga Pedersen.

Erna Solberg påpeker på sin side at det var svært mange tema som ikke fikk plass i talen.
- Jeg har valgt å snakke om de store linjene, og de største utfordringene Norge står overfor. Abortloven er ikke en av disse. 

KRITISK: Ap-nestleder Helga Pedersen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
KRITISK: Ap-nestleder Helga Pedersen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer