En advarsel til Erdogan

Fortsetter han i samme spor, kan det blir mer uro i tida som kommer.

 BRUTALT:  En tyrkisk politimann bruker tåregass mot demonstrantene på Taksim-plassen. Foto: REUTERS/Osman Orsal/NTB Scanpix
BRUTALT: En tyrkisk politimann bruker tåregass mot demonstrantene på Taksim-plassen. Foto: REUTERS/Osman Orsal/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET BEGYNTE som en lokal protest i forbindelse med at et kjøpesenter skulle bygges i en av Istanbuls få gjenværende grønne lunger, men har spredt seg til en landsomfattende protest mot statsminister Recep Tayyip Erdogans styre.

Over ti år ved makta har ført til at Erdogans popularitet er svekket, selv om han fremdeles er landets ubestridte leder. Men opposisjonen mot ham har økt, og det av flere grunner.

•Mange mener han er en autoritær leder som ikke lytter til kritikk.

•Politiets brutale framferd under de pågående demonstrasjonene, fikk flere folk ut i gatene.

•Selv om Erdogans parti AKP er et moderat islamistisk parti, er statsministeren beskyldt for å islamisere Tyrkia skritt for skritt. I forrige uke ble en ny lov om at det er forbudt å selge alkohol mellom klokka ti om kvelden og seks om morgenen, vedtatt. Det vakte harme blant mange sekulære tyrkere.

•Journalister og forfattere som kritiserer regimet blir stadig hardere forfulgt, og mange fengsles.

•Tyrkia er i dialog med den kurdiske opprørsgruppa PKK. Det har fått mange tyrkiske nasjonalister til å se rødt.

•Erdogan har involvert sitt land i Syria-konflikten og tatt imot mer enn 350 000 syriske flyktninger. Det har heller ikke slått like godt an i alle deler av den tyrkiske opinionen.

DERFOR ER DE tusener av demonstranter som i helga krevde Erdogans avgang, en uensartet gruppe. Det startet med miljøaktivister som vil beskytte Gezi-parken mot utbygging, men så kastet organisasjoner, grupper, privatpersoner og partier seg på protestbølgen. Ultra-nasjonale høyregrupper, anarkister, ytterliggående venstregrupperinger, intellektuelle, kunstnere og til vanlig aggressive fotballfans fra rivaliserende lag side om side, er ikke dagligdags i Tyrkia. Men opposisjonspartiet CHP, som har Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Atatürk som sitt forbilde, prøvde å gjøre demonstrasjonen til sin egen, spesielt i Istanbul. Det fikk mange til å reagere. For dette var folkets opprør, ikke opposisjonspartienes, ble det framhevet fra en rekke demonstranter som ble intervjuet.
SÅ ER SPØRSMÅLET om vi ser begynnelsen på en "arabisk vår" i Tyrkia. Flere Tyrkia-kjennere som ble intervjuet av tv-kanalen Al Jazeera i går, trodde ikke det. Erdogan er tross alt demokratisk valgt og ikke en diktator. Men han har fått en advarsel. Fortsetter han i samme spor, kan det bli mer uro i tida som kommer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.