Smittetall:

- En advarsel til oss alle

Det registreres en økning i smittetall nasjonalt - og særlig i Troms og Finnmark. - Coronapandemien er dessverre ikke over, sier professor emeritus Steinar Westin.

NORMAL HVERDAG: En normal hverdag på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB
NORMAL HVERDAG: En normal hverdag på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.30% Første dose: 78.98%

Etter en periode med stabile smittetall, hadde Tromsø en oppblomstring av smitte og nye sykehusinnleggelser i helga. Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har nå det høyeste antall coronainnleggelser siden starten av pandemien.

Sykehuset som ligger i Tromsø gikk søndag over fra grønn til gul beredskap etter at det har vært en jevn økning med innlagte coronapasienter den siste uka.

Som eneste fylke i Norge ble smittetrenden i Troms og Finnmark beskrevet som «sannsynlig økende» i ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) som kom onsdag.

I ukesrapporten kommer det fram at det er knyttet usikkerhet til smitteutviklingen gjennom resten av høsten og vinteren. Det kaldere været og mulig svekkelse av immunitet over tid kan gi viruset bedre forhold for smittespredning.

- Ikke over

Torsdag er det innlagt 121 coronapasienter på norske sykehus. Det er en oppgang på 26 pasienter fra forrige uke.

Det er også en økning i antall smittede. Det siste døgnet er det registrert 657 coronasmittede i Norge. Det er 258 flere enn samme dag i forrige uke.

- Når samfunnet åpner og folk begynner å ta kontakt med hverandre igjen, øker også smitten. Og coronapandemien er dessverre ikke over, selv om folk flest etter gjenåpningen har oppfattet at «nå er det slutt», sier Steinar Westin, professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, til Dagbladet og fortsetter:

- Nå stiger sykehusinnleggelsene igjen, og vi må minne hverandre om at viruset stadig er blant oss. Det kan være en advarsel til oss alle om at vi må forholde oss til at denne pandemien ikke er slutt, sier han.

PROFESSOR: Steinar Westin. Foto: Dagbladet
PROFESSOR: Steinar Westin. Foto: Dagbladet Vis mer

Westin mener det er grunn til å tro at det er flere mørketall blant smittede.

- Mange av de yngste får ikke særlig merkbare sykdomstegn, og derfor tester de seg ikke. Men de kan likevel smitte videre. Vi må stadig følge med på innleggelsestallene. Når de går opp, er det en slags fasit på smittespredningen.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Risiko for flere innleggelser

Det siste døgnet er det en økning i innleggelser, men det er for tidlig å si at dette er en trend, sier avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

- Det er først og fremst i Troms og Finnmark vi ser at det er en økning i antall smittede og også en økning i innleggelser nå, sier hun.

Det er lettere å snu en negativ utvikling enn det var tidligere i pandemien nå, på grunn av høy vaksinasjonsdekning i Norge, forteller avdelingsdirektøren.

- Det er risiko for flere innleggelser med covid-19 og også andre luftveissykdommer når vi nå går inn i høst og vinterhalvåret. Vi følger både situasjonen nasjonalt og internasjonalt tett, og har høy beredskap, sier hun.

AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Utfordrende situasjon

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er en utfordrende situasjon i Helse nord, og særlig Tromsø.

- Nå som vi lever mer normalt ser vi at både fullvaksinerte og uvaksinerte blir smittet. Det er vanskelig å unngå, men det er viktig at det ikke blir for mye. På dagens nivå er vi på en grense der det er økt beredskap på sykehusene, særlig i universitetssykehuset i Nord-Norge, sier han.

- UTFORDRENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at det er en utfordrende situasjon i Helse nord. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- UTFORDRENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener at det er en utfordrende situasjon i Helse nord. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Det at sykehusene går opp i beredskap er en «føre var»-handling, med økt bemanning og redskap, så man er sikker på at man kan drive sykehuset på en god måte, forteller Nakstad.

Det er positivt, mener han:

- Vi er langt fra de høye antall innleggelsene man hadde tidligere i pandemien. Trenden ser stabil ut i resten av landet.

Nakstad forteller at det er usikkert om hva som skjer med utviklingen i antall sykehusinnleggelser.

- Vi vet ikke hvor mye vi kommer til å være i kontakt med hverandre og hvor mye smitte det blir. Det er flere over 65 år som får en tredje dose før jul, og vi vil nok se færre alvorlige sykdomstilfeller i de eldste aldersgruppene. Men hvis det kommer mye influensa og forkjølelse kan det være utfordrende for helsevesenet i månedene framover.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Trygg jul

Nakstad forteller at influensasesongen begynner vanligvis i januar og varer ut februar.

- Det er en vanskelig måned for alle sykehus, men det er en situasjon sykehusene forbereder seg på, sier han.

- Har vi en trygg jul i vente, med en vanlig feiring?

- I og med at vi er godt vaksinert så kan vi leve normalt. Fordelen med julefeiring er faktisk at man ikke tar like mye buss og tog, fordi man har fri fra jobb, så da har man ikke så mange nærkontakter. Jeg tror det skal gå veldig bra med jula, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer