Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En æra er over

Skriver israelske kommentatorer. Sharons tilstand er kritisk, men han vil bli holdt i koma minst 48 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ariel Sharon vil bli holdt i koma i minst 48 timer. Det opplyste sykehusdirektør Shlomo Mor-Yosef ved Haddassah-sykehuset i Jerusalem på en pressekonferanse torsdag kveld.

- Vi kjemper for statsministerens liv, uttalte han.

77-åringens pupiller reagerer på lys, noe som betyr at han har hjernefunksjon. Legene håper at de ved å holde Sharon i koma, vil klare å stabilisere tilstanden.

Sykehusdirektøren fikk spørsmål om Sharon vil kunne vende tilbake til arbeidet som politiker.

– Det vil ikke være mulig under de nåværende omstendigheter, svarte han.

«Æraen hvor Sharon kontrollerer israelsk politikk er ved veis ende - for det bedre eller for det verre, ved Jerusalems Hadassah Ein Kerem-sykehus. Ikke noe vil få ham tilbake i politikken», fastslår ynet-kommentatoren Attila Somfalvi i dag.

Ber for Sharon

Kommentatoren er ikke alene om å mene det. De fleste israelske medier mener nå at Sharons tid som toppolitiker er omme.

«Og selv om han blir bedre, vil det bli vanskelig for ham og overbevise befolkningen om at han kan regjere landet i nye fire år, etter to slag i løpet av to og en halv uke», skriver Haaretz-kommentatoren Aluf Benn.

- Vi ber og prøver å være optimistiske. Men det ser ikke bra ut, sier en av Sharons nære medarbeidere ifølge ynet.

Det var i går kveld at Ariel Sharon ble kjørt til sykehuset i all hast og lagt i respirator. Det ble snart klart at Sharon var rammet av et alvorlig slag med hjerneblødning, og at tilstanden hans er livstruende, men stabil. Like før jul ble statsministeren også rammet av et lett slag.

Spekulasjonene i gang

Mens Sharon kjemper for å overleve, er spekulasjonene om hvem som skal overta sjefsstolen i gang. Navnene som går igjen er:

Fungerende statsminister og finansminister Ehud Olmert (60).

Ble med i Sharons regjering i 2003 etter å ha vært Jerusalems ordfører. Ble raskt Sharons nærmeste alierte i Likud. Olmert har rykte på seg for å være litt mer due enn hauk når det kommer til konflikten med palestinerne, skriver Guardian i dag.

Justisminister Tzipi Livni (47).

Er den mest betrodde kvinnen i Sharons innerste krets. Kommer fra en kjent ultranasjonalist-familie i Israel. Livni har gitt uttrykk for at hun ønsker å gi noe av det okkuperte landet til palestinerne. Hvorfor Israel skal gi fra seg enkelte landområder til palestinerne (feks Gaza) er for at landet skal beholde jødisk majoritet.

Shimon Peres.

Blir også nevnt som mulig etterfølger. Men - siden det nyopprettede Kadima-partiet hovedsaklig består av tidligere Likud-medlemmer, er sjansene små for at Peres skal kapre Israels lederstol.

Shaul Mofaz (58).

Ble forsvarsminister i 2003. En av Sharons mest betrodde medarbeidere. Mofaz er tidligere general i hæren og har tilbakelagt en 35 år lang karriere i den israelske hæren.

Ekstrem tillit

Hvis Ariel Sharon overlever hjerneblødningen, går han inn i sitt 78. år neste måned. Den aldrende politikeren har en helt spesiell stilling i Israels historie. Aldri før har en leder hatt en ekstrem tillit i storparten av den israelske befolkningen.

Da Sharon nylig brøt ut av Likud-partiet, fulgte storparten av israels befolkning ham over i hans nye parti Kadima (framover). Dette uten at de visste noe om hva som skulle stå i partiprogrammet.

Israelere flest følger derfor kontinuerlig med på utviklingen i Sharons helsetilstand. På den israelske avisa Haaretz\' sine nettsider (se nederst i saken) er det skrevet mange hundre hilsener fra israelere i løpet av morgentimene i dag:

«Helse og lykke til Ariel Sharon! Full helbredelse og mange gode år for Ariel Sharon. Må de siste årene bli hans beste», skriver Michael fra Ramat Gan.

«Han var en krigens mann som ingen kunne rikke i hans unge år. Som ble en mann av sin tid, og som gikk den ensomme veien mot fred. Siden det ikke var noen reell partner som ville gå denne veien med ham, ser vi Sharons storhet. Må Gud garantere Ariel Sharon god bedring og få ham tilbake til hans folk», skriver Yisrael.

- En gave fra Gud

Det er ikke bare i Israel at Sharons helsetilstand følges med argusøyne. Også i de palestinske områdene og i den arabiske verden generelt sender radio- og tv-kanalene kontinuerlig liveoppdatering om den israelske haukens helsetilstand.

Det er ikke overraskende at palestinske ledere sier at Sharons alvorlige helsetilstand «er en gave fra Gud», som den radikale palestinske lederen Ahmed Jibril, bosatt i Syria, sier i dag. Hva som vekker mer oppsikt, er uttalelsene til den palestinske kommentatoren Ghazi al-Saadi i den saudibaserte tv-kanalen al-Arabiya:

- En levende Sharon er bedre for palestinerne nå, til tross for alle forbrytelsene han har begått mot oss. Sharon er den første israelske lederen som stoppet å hevde at Israel har rett på hele det palestinske landområdet, sier al-Saadi og henviser til Israels tilbaketrekking fra Gaza-stripen.

Palestinernes leder Mahmoud Abbas kontaktet i dag israelske talsmenn for å uttrykke sin bekymring over den israelske statsministerens helse.

Børsen faller

Nyhetene om Ariel Sharons alvorlige helsetilstand skapte umiddelbart reaksjoner på børsen i Israel. Så fort børsen åpnet i dag tidlig, falt børsen med seks prosent, skriver Haaretz. Landets myntenhet, shekel, falt også i morgentimene i dag.

Det forestående valget i Israel vil bli holdt som planlagt, den 28. mars, til tross for Sharons alvorlige sykdom. Dette melder regjeringsadvokaten i dag, ifølge nyhetsbyrået Ap.

<B>VENTER TÅLMODIG:</B> Et stort presseoppbud venter utenfor Hadassah-sykehuset i Jerusalem. Alle lurer nå på hvor alvorlige skader hjerneblødningen har påført Israels leder, Ariel Sharon.
<B>SPENTE:</B> Det er ikke bare den israelske befolkningen som er svært spente på Ariel Sharons helsetilstand. Palestinere flest – og befolkningen i resten av den arabiske verden – følger live-sendinger i dag. Her er det to palestinere i flyktningeleiren Rafah som ser på tv.
MULIG ETTERFØLGER:</B> Israels justisminister Tzipi Livni nevnes av flere medier som Sharons arvtaker. Livni er en betrodd medarbeider av Ariel Sharon, og kommer fra en kjent ultranasjonalist-familie i Israel.
<B>KRISEMØTE:</B> Fungerende statsminister i Israel, Ehud Olmert, holder krisemøte i Jerusalem i dag.
SHARONS LIV I BILDER:</B> Strømmer nå ut fra verdens bildebyrå. Bilder av kjente menneskers liv sendes vanligvis ut etter en persons død, og er et klart tegn på at Sharons liv er i fare. På dette bildet ser vi Ariel Sharon (t.v) som general i den israelske hæren. Sharon eskorterer tidligere statsminister David Ben Gurion (nummer 2 fra høyre) og hærsjef Haim Bar Lev (t.h) ved den israelsk-egyptiske grensa den 27. januar 1971.
POLITISK VETERAN:</B> Ariel Sharon (77) kjemper nå for livet på et sykehus I Jerusalem. Den politiske hauken har preget israelsk politikk i mange tiår. Bildet er fra 6. mai 1985, da Ariel Sharon var Israels minister for industri og handel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!