FEIRER: Libyere feirer over hele landet etter at Kadhafis hovedkvarter falt i dag og Tripoli er overtatt av opprørerne. Dagbladets reporter Kassem Hamadé er i Tripoli og har møtt opprørsstyrkene. Foto: Reuters/Expressen
FEIRER: Libyere feirer over hele landet etter at Kadhafis hovedkvarter falt i dag og Tripoli er overtatt av opprørerne. Dagbladets reporter Kassem Hamadé er i Tripoli og har møtt opprørsstyrkene. Foto: Reuters/ExpressenVis mer

- En ære å delta

Opprørssoldaten Mousa Magora var i harde kamper med Kadhafis styrker i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi møtte hard motstand. Kadhafis styrker skjøt mot oss med tunge granater, sier opprørssoldaten Mousa Magora til Kassem Hamadé.

Hamadé er i Libyas hovedstad for Dagbladet og vår svenske samarbeidsavis Expressen. Han forteller om enorme gledesscener i Tripoli i natt.

Et tusental opprørssoldater er i gatene og feirer. De skyter i lufta av glede etter å ha inntatt Kadhafis hovedkvarter Bab Aziziya.

- Det er en ubeskrivelig glede blant opprørssoldatene, men vanlige folk har også våget seg ut i gatene, sier Dagbladets reporter Hamadé, som befinner seg noen få kilometer fra hovedkvarteret i hovedstaden.

- Møtte hard motstand Opprørssoldaten Mousa Magora, som deltok i stormingen av Kadhafis hovedkvarter, sier at det var en ubeskrivelig følelse å endelig nå målet.

- Vi var bra organisert og kampmoralen var på topp. Det er en ære å delta i denne kampen, sier han.

Magora forteller at opprørerne ikke vare like sikre på seier i dag tidlig.

- De første timene var harde. Vi møtte hard motstand. Kadhafis styrker skjøt mot oss med tunge granater, men etter noen timer trakk de seg tilbake og ble beseiret da vi stormet Bab Aziziya.

Vil skape orden Opprørerne har nå erklært seier i Tripoli, men det gjestår fortsatt noen områder i sør som Kadhafi fortsatt har kontroll over. I realiteten er imidlertid Kadhafi-regimet nå over etter 42 år.

Utfordringen for det nasjonale overgangsrådet som skal lede Libya framover, er å opprette ro og orden.

- Jeg forventer mange opprør i flere byer de neste to dager. Vi ignorerer ikke Sør-Libya, sa Mahmoud Jibril, lederen for opprørerne i en tv-tale i kveld.

Kadhafi på frifot Hovedkvarteret til opprørerne, som vel ikke lenger kan kalles «opprørere», flyttes fra Benghazi til Tripoli i løpet av to dager.

Muammar Kadhafi er fortsatt på frifot og det foregår en intens jakt på ham i hele Tripoli. Sikkerhetseksperter mener han kan befinne seg dypt nede i bakken i en bunker.

Målet for opprørerne er å få ham arrestert og stilt for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.