FARVEL: I dag tok Ap-leder Jens Stoltenberg farvel med Nelson Mandela, som ble begravet i Qunu, landsbyen hvor han vokste opp. Foto: Sindre Fossum Beyer / Arbeiderpartiet
FARVEL: I dag tok Ap-leder Jens Stoltenberg farvel med Nelson Mandela, som ble begravet i Qunu, landsbyen hvor han vokste opp. Foto: Sindre Fossum Beyer / ArbeiderpartietVis mer

- En ære å få lov til å kaste jord på Mandelas kiste

Jens Stoltenberg tok et nært farvel med Mandela.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg tok i dag farvel med frigjøringshelten Nelson Rolihlahla Mandela, som i dag ble gravlagt Qunu, landsbyen hvor han vokste opp.
  
Stoltenberg forteller at mannen som etter 27 år i fengsel ble Sør-Afrikas president og landets fremste ikon for kampen mot det undertrykkende apartheidregimet, i dag fikk en vakker begravelse.

- Det var en verdig og varm begravelse, der vi tok farvel med vår tids største politiske leder.  Det var en begravelse som både var en mektig statsbegravelse, med militære salutter og jagerfly som fløy over himmelen, men også en veldig nær og varm begravelse for familie og venner, sier Stoltenberg i telefon fra Sør-Afrika til Dagbladet.

Kastet jord på Mandelas kiste Ap-lederen deltok først under den store, TV-sendte minneseremonien, der rundt 4500 mennesker hyllet Mandelas minne med taler og allsang, men visste ikke sikkert om han kunne bli med til familiegravstedet, der Mandela ble begravet nær barndomshjemmet i Qunu.
Thabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika, gjorde det imidlertid klart at Stoltenberg var ønsket også i denne mer intime seremonien, hvor man hadde fått plass til om lag 500 av Mandelas famile, venner og nære støttespillere.

Stoltenberg var også en av de omlag tyve som kastet jord på Mandelas kiste.

Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg (H) representerte Norge under den offisielle minneseremonien for Mandela, som ble avholdt på en fotballstadion i Johannesburg tirsdag. 

Regjeringspartiet ANC, som Mandela leder, er Arbeiderpartiets søsterparti i Sør-Afrika.

Selv om dødsfall alltid er trist og vemodig, minner Stoltenberg om at det var et usedvanlig vellevd liv som ble avsluttet da Sør-Afrikas tidligere president døde 5. desember, 95 år gammel.

- Han var en leder som gjennomførte tre livsverk i ett liv: Først kjempet han mot apartheidregimet og vant, så sikret han forsoning i Sør-Afrika som president og grunnla det nye, demokratiske Sør-Afrika og så engasjert han seg i kampen mot fattigdom, HIV og Aids og for vaksinering av barn. Det var gjennom dette siste arbeidet jeg ble kjent med ham, sier Ap-lederen.

Stoltenberg samarbeidet tett med Mandela og kona Graça Machel i Det internasjonale vaksinefondet (GAVI), der Mandela var styreleder.

- Det gjorde sterkt inntrykk å hilse på familien, som åpenbart var sterkt preget, og det var en ære å få kaste jord på kisten til Nelson Mandela, sier han.

Vakker begravelse Stoltenberg kan fortellere at statsmannen og frigjøringshelten Nelson Mandela ble stedt til hvile i vakre omgivelser, langt ute på landsbygda, omgitt av det grønne steppelandskapet han vokste opp i.  

- Det var akkurat på de grønne engene her Nelson Mandela som liten gutt gjetet kyr, det var her her ute, blant svære gressenger og noen få landsbyhus at han ville begraves. Det var ønsket til vår tids største politiske leder, sier en beveget Stoltenberg til Dagbladet

- Det jeg tenkte på da, det er ikke så lenge siden Mandela besøkte Tromsø og talte under en stor konsert og trollbandt tusener av nordmenn. Da takket han for støtten Norge hadde gitt under kampen mot aparheid, og sa at det var langt fra Sør-Afrika til nord i Norge, men at det var et bond av solidaritet som bandt Norge og Sør-Afrika sammen. Og så sa han:«I dag er vi alle afrikanere». Jeg tenkte at det er en ære for Norge at han sa det, fortsetter han.

Det som likevel gjorde sterkest inntrykk på den tidligere statsministeren, var å se Mandelas tidligere kone Winnie Madikizela-Mandela og hans nåværende kone Graça Machel holde om hverandre da kisten ble senket ned i jorden.

- Det gjorde veldig inntrykk. Det er også et uttrykk for forsoning, og han har hele sitt lov stått for forsoning, sier Stoltenberg.