En ærlig sak

Amerikanske markedsføringsfolk vil tenke nytt for å selge USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELV OM GEORGE W. BUSH

for halvannen uke siden presiserte at de smilende torturkameratene i Abu Grahib-fengselet «ikke representerer den amerikanske tankegangen», er det vrient for ham å overbevise alle om at det er sant. Den «amerikanske tankegangen», hvordan den nå er, virker stadig mer ugrei for store deler av verdens befolkning. Det kommer man ikke unna. Særlig ikke hvis man jobber i et stort, amerikansk selskap: Mens tidligere tiders antiamerikanisme bare i liten grad rammet tradisjonelle amerikanske merkevarer, har alarmen nå gått blant USAs markedsføringselite. De har sett tallene på veggen. Og de forteller at amerikanske leskedrikkprodusenter, soft-waregiganter og hamburgerkjeder mister grepet - fordi stadig flere synes «Made in USA» er noe som gir vond ettersmak i munnen i stedet for å være et friskt pust fra den frie verden.

Ifølge en undersøkelse foretatt av NOP World i 25 land, er Coca-Cola, McDonald's, Nike og Microsoft blant de amerikanske merkevarene som nå merker effekten av USA-skepsisen. Merkevarene blir ikke lenger forbundet med positive verdier. Det er, for eksempel, en nedgang i antall forbrukere som forbinder Coca-Cola med «ærlighet». Det er ikke snakk om noen massiv boikott, men snikende, ubehagelige tegn på fare, ifølge selskapet som har gjennomført undersøkelsen. I tillegg til Irak-krigen og kampen mot terror er WorldCom-skandalen og USAs manglende vilje til å signere Kyoto-avtalen nevnt som en årsak til antiamerikanismen. Noe må gjøres. Heldigvis har reklamebransjen allerede kommet til unnsetning.

«VI MENER DEN

økende antiamerikanismen er et businessproblem,» forklarer to av mennene bak organisasjonen Business for Diplomatic Action i et innlegg i International Herald Tribune. «Hvis vi ser USA som en merkevare, er det på tide å relansere den merkevaren,» forklarer Keith Reinhard, til vanlig styreformann i et stort reklamebyrå. Sammen med en rekke andre høytstående PR- og markedsføringsfolk vil han forandre dagens fiendtlige klima. Det vil han gjøre ved å oppfordre til «inter-kulturell utveksling i stort format». Business for Diplomatic Action skal sørge for å minske folks redsel for at amerikansk populærkultur utraderer deres egne kulturuttrykk. De skal vise at amerikanske produkter er der for å gjøre hverdagen bedre, ikke for å utkonkurrere lokale produkter. De vil også lage en internettportal der amerikanske selskaper skal kunne dele informasjon om hvordan man oppnår godvilje i lokale markeder verden over. Keith Reinhard og hans PR-diplomater trenger en million dollar i første omgang. Det kan sikkert vise seg å være en god investering, og i USA - som i de fleste andre land - er man vant til å lytte når folk slutter å kjøpe.

ÉN MÅTE Å LYTTE

på kan være å jobbe mer aktivt med salget av «merkevaren Amerika». En annen ville naturligvis være å skifte utenrikspolitikk. Det overlater Business for Diplomatic Action til andre, diplomatisk nok.