- En aktiv geologi med indre krefter som nylig har formet overflaten

Ny studie om Pluto.

LIKE LITEN SOM MÅNEN: Pluto og har fått betegnelsen dvergplanet. her avfotografert rett foran sin måne, Charon. Charons diameter er halvparten så stor som Plutos. Det gjør Charon til den største månen i solsystemet i forhold til planeten den går rundt. Foto:  NASA/JHUAPL/SwRI
LIKE LITEN SOM MÅNEN: Pluto og har fått betegnelsen dvergplanet. her avfotografert rett foran sin måne, Charon. Charons diameter er halvparten så stor som Plutos. Det gjør Charon til den største månen i solsystemet i forhold til planeten den går rundt. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juli i år passerte romsonden «New Horizons» dvergplaneten Pluto. Det vil ta over et år før alle data fra passeringen er overført, og seinest i helga kom nye bilder som forbløffet forskerne.

Bildet, som er tatt på 210 kilometers avstand,  viser store sletter og klynger av mindre groper. Forskerne mener at området, som går under betegnelsen Sputnik Platum, består av nitrogen frosset til is, skriver NASA.

- God, men merkelig I en fersk studie publisert i tidsskriftet Science, fastslår forskerne at Plutos høye fjell kan tyde på at dvergplaneten kan ha hatt en aktiv geologi med indre krefter som nylig har formet overflaten.

Men forskerne anser fremdeles de ulike formene i Plutos overflate som et mysterium, skriver NASA.

- Pluto er merkelig på en god måte, sier forsker ved New Horizons-prosjektet, Hal Weaver.

- Våre vitenskapelige team jobber intenst for å forstå hvilke fysiske prosesser som innvirket her, sier han.

Aktivitet på månen Også Plutos måne, Charon har nylige tegn på en aktiv geologi, som blant annet fjell, daler og kløfter. Dette er noe som får forskerne bak studien til å reise spørsmål om hvordan slike prosesser har blitt til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer