KINESISKE KAMPFLY:  Jagerfly av typen SU-27 passerte bare få meter fra japanske kampfly, noe som får japanske myndigheter til å reagere. Konflikten om ressursene i Øst-kinahavet har blitt betydelig opptrappet i nyere tid, og eksperter frykter at det bare er en liten hendelse som skal til for å utløse krigshandlinger. Foto: REUTERS/Defense Ministry of Japan/Handout via Reuters
KINESISKE KAMPFLY: Jagerfly av typen SU-27 passerte bare få meter fra japanske kampfly, noe som får japanske myndigheter til å reagere. Konflikten om ressursene i Øst-kinahavet har blitt betydelig opptrappet i nyere tid, og eksperter frykter at det bare er en liten hendelse som skal til for å utløse krigshandlinger. Foto: REUTERS/Defense Ministry of Japan/Handout via ReutersVis mer

- En alvorlig handling som kunne ført til en ulykke

Kinesiske kampfly bare meter fra japanske militærfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan anklager Kina for farlige manøvrer over omstridte områder i Øst-kinahavet etter at kinesiske kampfly fløy bare 30 meter unna japanske militærfly.   

- Dette var en alvorlig handling som kunne ha ført til en ulykke, sier japans forsvarsminister Itsunori Onodera til pressen søndag, melder South China Morning Post.

Et annet kinesisk fly passerte om lag 50 meter fra de japanske flyene. Onodera sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at det var raketter om bord på de kinesiske flyene, noe som gjorde situasjonen enda mer spent.

En talsperson for forsvarsdepartementet opplyser til nyhetsbyrået Reuters at dette er det nærmeste kinesiske militærfly har kommet Japans forsvarsstyrker.

- Uten tillatelse Kinesiske myndigheter forsvarer handlingen med at Japan hadde inntatt deres flykontrollsone, en sone som Kina innførte i fjor til skarpe protester fra USA og Japan.

- Japans militærfly inntok luftrommet uten tillatelse og utførte farlige handliger, som er brudd på internasjonal lov, og som lett kunne ha ført til misforståelser og ulykker, opplyser Kinas forsvarsdepartement i en pressemelding, ifølge Reuters.

Konflikten mellom Kina og Japan om ressursene i Øst-kinahavet har pågått i flere tiår, men har blitt skjerpet i nyere tid.

Striden gjelder en omstridt øygruppe, som Japan kaller Senkaku og Kina Diaoyu. De små øyene nordøst for Taiwan er under japansk kontroll, men både Kina og Taiwan gjør krav på dem.

KONFLIKT:  Konflikten rundt de japanske Senkaku/Diaoyu-øyene har eskalert det siste året. Her flyr et japansk militærfly over øyene som ligger i nærheten av store olje- og gassfelt. Foto: AP Photo / Kyodo News
KONFLIKT: Konflikten rundt de japanske Senkaku/Diaoyu-øyene har eskalert det siste året. Her flyr et japansk militærfly over øyene som ligger i nærheten av store olje- og gassfelt. Foto: AP Photo / Kyodo News Vis mer

Omstridt flykontrollsone
Det siste året har konfrontasjonene mellom Japan og Kina eskalert etter at japanske myndigheter kjøpte tre av øyene fra private japanske eiere. Bakteppet er også Japans kroniske underskudd på energi, som har vært spesielt prekært etter Fukushima-katastrofen.

Verken Kina eller Japan har det siste året vist tegn på å vike i konflikten. Spenningen økte bektraktelig i november i fjor, da kinesiske myndigheter opplyste at de hadde innført en flykontrollsone over over Japan-kontrollerte øyer i Østkinahavet der alle fly må identifisere seg overfor kinesiske myndigheter.

Det har ført til en frykt for at selv en mindre hendelse kan utløse krigshandlinger. USA sendte like etter to store bombefly gjennom flykontrollsonen uten at Kina ble informert om overflygingen, og med det sendte amerikanerne et klart signal om hva de mente om sonen.

Amerikansk støtte Obama har forsikret Japan om at USA vil komme til unnsetning dersom Japans sikkerhet er truet. Det omfatter også om noen prøver å endre status for de omstridte øyene. Den amerikanske presidenten understreket dette seinest da han møtte landets statsminister i Japan i april. Kina svarte samme dag med å gjenta at øyene er kinesiske.

- Den såkalte sikkerhetsavtalen mellom USA og Japan er et produkt fra den kalde krigen og kan ikke rettes mot en tredjepart, sa pressetalsmann Qin Gang i Kinas utenriksdepartement på en pressekonferanse i Beijing.

- Uansett hva noen sier eller gjør, så kan det ikke forandre det grunnleggende faktum at Diaoyu-øyene er Kinas nedarvede territorium, sa Qin.  

BALLONGFERD:En kinesisk ballongfarer nådde 2. januar ikke fram til de omstridte øyene i Øst-Kinahavet som Kina og Japan strides om. I stedet falt han ned i havet, ble reddet av Japans kystvakt og overlevert Kinas kystvakt. Hadde mannen landet på en av de fem ubebodde øyene, kunne det utløst en heftig strid om hvem som skulle ha gått i land for å redde ham. REUTERS/11th Regional Coast Guard Headquarters-Japan Coast Guard
BALLONGFERD:En kinesisk ballongfarer nådde 2. januar ikke fram til de omstridte øyene i Øst-Kinahavet som Kina og Japan strides om. I stedet falt han ned i havet, ble reddet av Japans kystvakt og overlevert Kinas kystvakt. Hadde mannen landet på en av de fem ubebodde øyene, kunne det utløst en heftig strid om hvem som skulle ha gått i land for å redde ham. REUTERS/11th Regional Coast Guard Headquarters-Japan Coast Guard Vis mer