- En alvorlig opptrapping

Natos generalsekretær er ikke nådig i sin omtale av Putins siste grep.

ANSVAR: Jens Stoltenberg forteller til Dagbladets reporter at Joe Bidens tale var viktig og at USA tar ansvar i verden. Video og reporter: Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): - Det er en alvorlig opptrapping, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om Vladimir Putins delvis mobilisering av vernepliktige soldater.

For tida er verdens ledende politikere samlet under ukas FN-toppmøtet i New York.

- Det er en alvorlig opptrapping av konflikten som kommer til å innebære mer død, mer lidelse for det ukrainske folk, men også for russere, sier Stoltenberg til Dagbladets reporter i New York.

- Ikke etter planen

Mobiliseringsplanen er også uttrykk for noe annet:

BEKYMRET: Jens Stoltenberg understreker at det er ikke to likeverdige parter i krigen i Ukraina. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet
BEKYMRET: Jens Stoltenberg understreker at det er ikke to likeverdige parter i krigen i Ukraina. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Det er også et uttrykk for at krigen ikke går etter president Putins plan. Han trodde de skulle ta Ukraina i løpet av noen dager, nå ser han at de ble drevet ut av områdene nord for Kiev, offensiven i Donbas har stoppet opp og nå har Ukraina greid å ta tilbake land. Derfor må han nå gå til delvis mobilisering.

Tirsdag holdt USAs president Joe Biden en flammende tale der han sier at Russland har brutt hele hensikten med FN-pakten.

Forhandlingsbordet

Jens Stoltenberg omtaler Bidens tale som «god og viktig».

- Den viser at USA tar ansvar i verden. Amerikansk lederskap er tilbake, både når det gjelder fred, og Ukraina, men også når det gjelder klima, matvaresikkerhet og energi. Det er godt å se, at vi har en president i USA som tar det ansvaret for å lede an i arbeidet for fred, men også for klima.

Stoltenberg ønsker ikke å spekulere i om krigen i Ukraina bare kan ende ved at Putin går av som president.

- De aller fleste kriger ender ved et forhandlingsbord. Jo sterkere Ukraina er militært, jo mer sannsynlig er det at Ukraina vil ende som en selvstendig nasjon i Europa.

Stoltenberg er helt klar:

- Vi må huske at det er ikke to likeverdige parter her: det er en aggressor som har invadert Ukraina, og så er det Ukraina som forsvarer seg. Hvis Russland slutter å slåss, så blir det fred, men hvis Ukraina slutter å slåss, så slutter de å eksistere som selvstendig nasjon, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer