Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En alvorlig reaksjon som innebærer at politiet har opptrådt straffbart

Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus sier det har vært en kollektiv brist i etterforskningen av Monika-saken.

DØDE:
 Monika Sviglinskaja ble bare åtte år gammel. Politiet mente lenge at åtteåringen hadde begått selvmord, på tross av en rekke mistenkelige spor i hjemmet, hvor hun ble funnet død. I dag ble Hordaland politidistrikt ilagt en bot på 100 000 kroner på grunn av deres håndtering av saken.
Foto: Privat / NTB scanpix
DØDE: Monika Sviglinskaja ble bare åtte år gammel. Politiet mente lenge at åtteåringen hadde begått selvmord, på tross av en rekke mistenkelige spor i hjemmet, hvor hun ble funnet død. I dag ble Hordaland politidistrikt ilagt en bot på 100 000 kroner på grunn av deres håndtering av saken. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker har ilagt Hordaland politidistrikt en foretaksstraff på 100.000 kroner i forbindelse med deres behandling av Monika-saken.

Det er behandlingen av Robin Schaefers varslerrapport fra 2014 som er grunnlaget for foretaksstraffen.

Spesialenheten for politisaker har etterforsket fire ansatte i Hordaland politidistrikt, men ingen enkelte tjenestemenn blir straffeforfulgt eller ilagt bøter.

- Vår konklusjon er at det er en kollektiv svikt, en kollektiv brist i etterforskningen, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus, ifølge NTB.

- Foretaksstraff er en alvorlig reaksjon og innebærer at politiet har opptrådt straffbart, sier han.

Presthus vektlegger at saken ble behandlet høyt oppe i po

Politiet: Selvmord Monika Sviglinskaja ble funnet død av mora 14. november 2011, med et belte rundt halsen. Obduksjonen viste at dødsårsaken var kvelning. Etter ni måneders drapsetterforskning ble saken henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.

REDEGJORDE:
Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, redegjorde i dag for avgjørelsen i Monika-saken.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
REDEGJORDE: Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, redegjorde i dag for avgjørelsen i Monika-saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Dette på tross av flere mistenkelige spor: Vinduet i inngangsdøra var knust, det lå en øks i gangen, det lå krydder strødd rundt i leiligheten, og åtteåringen hadde ringt mora sju ganger mellom 08.40 og 08.45. Mobiltelefonen hennes ble aldri funnet.

Monikas mor mente også at flere av smykkene hennes var blitt stjålet, men ble ikke trodd av politiet.

Varslet, ble ikke hørt Politioverbetjent Robin Schaefer varslet politiledelsen om det han mente var store mangler ved etterforskningen, og saken gikk helt til topps i politidistriktet, før innvendingene ble avvist.

Seinere ba moras bistandsadvokat Stig Nilsen tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen om å lage en rapport. Han fant tilsvarende feil i etterforskningen, og politiet besluttet å gjenoppta saken i mai i fjor. I juni ble de anmeldt til Spesialenheten av bistandsadvokat Nilsen.

Moras tidligere kjæreste ble siktet for drapet på åtteåringen i fjor høst.

Mandag 9. februar i år konkluderte en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten med at etterforskningen bar preg av en rekke feil og mangler. Her ble det blant annet påpekt at politiet lot selvmordsteorien styre etterforskningen i altfor stor grad.

Foreldet Spesialenheten har kun vurdert straffansvar for det som er gjort fra januar 2014. Mulig straffeansvar før henleggelsen i 2012 anses som foreldet.

For en av etterforskerne er saken henlagt fordi intet straffbart forhold anses som bevist. For påtalejuristen som behandlet saken i 2014, og holdt fast ved at det dreide seg om et selvmord, er personlig straffansvar vurdert. Denne saken er imidlertid henlagt etter bevisets stilling.

Etterforsker straffbare forhold Advokat Einar Drægebø som tidligere har ledet Spesialenheten i Vest-Norge, sier til Bergens Tidende at Spesialenhetens oppgave er å avgjøre om ansatte i politiet eller påtalemyndigheten har begått straffbare forhold.

- De skal ikke vurdere om det er gjort en hensiktsmessig jobb. Spesialenheten har samme kompetanse som politiet og statsadvokaten har i ordinære straffesaker, og har alle reaksjonsmuligheter som Straffeloven gir adgang til, sier han.

Vanligste straffereaksjon er bøter, men det finnes en rekke eksempler på at det blir tatt ut tiltale og at personer blir dømt til fengselsstraff, ifølge Drægebø.

Beslutningen om foretaksstraff kan påklages til Riksadvokaten. Hordaland politidistrikt kan velge å ikke vedta den, da må den eventuelt bringes inn for domstolene.

MISTET DATTEREN: Kristina Sviglinskajas datter Monika ble bare åtte år gammel. Politiet henla saken som selvmord, men tre år etter dødsfallet ble moras ekskjæreste siktet for drap.
Bistandsadvokat Stig Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten i fjor. I dag ble deres avgjørelse i saken kjent.
Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix
MISTET DATTEREN: Kristina Sviglinskajas datter Monika ble bare åtte år gammel. Politiet henla saken som selvmord, men tre år etter dødsfallet ble moras ekskjæreste siktet for drap. Bistandsadvokat Stig Nilsen anmeldte politiet i Hordaland til Spesialenheten i fjor. I dag ble deres avgjørelse i saken kjent. Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media