FHI om nye virusvarianter:

- En alvorlig trussel

Variantene sprer seg lettere, og dersom de får fotfeste i Norge, vil det kreves langt mer effektive tiltak enn i dag for å holde epidemien under kontroll, sier FHI om de muterte virusvariantene fra Storbritannia og Sør-Afrika.

ALVORLIG: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de nye variantene utgjør en alvorlig trussel. Foto: Heiko Junge / NTB
ALVORLIG: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de nye variantene utgjør en alvorlig trussel. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 600 +306
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 200 000+658.2K
døde 2 110 000 +15.9K
Se mer

I den ferske risikorapporten som kom onsdag, skriver FHI at det er høy risiko for at virusvariantene skal begynne å spre seg i Norge.

Bekymringen er større nå enn da forrige risikovurdering ble gitt 27. desember.

- Nye varianter av koronaviruset oppstår hele tiden. De variantene som har størst spredningsevne, altså høyest R-tall, vil etter hvert dominere. Siden slike varianter sprer seg bedre, kreves det mer effektive tiltak for å holde dem under kontroll, forklarer avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

26 tilfeller i Norge

Den «engelske varianten» av viruset har ført til en sterk økning av epidemien i Storbritannia og Irland. En annen variant, den «sør-afrikanske varianten», har ført til en voldsom epidemi i Sør-Afrika.

Enkelttilfeller av disse virusvariantene, henholdsvis 25 og 1, har vært påvist i Norge hos reisende fra disse landene eller deres nærkontakter. 14 av tilfellene med den britiske varianten har vært direkte importer fra Storbritannia, mens 11 har vært nærkontakter av disse.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Selv om disse variantene foreløpig ikke har fått fotfeste i Norge, vurderer vi at det er stor risiko for at de før eller senere vil gjøre det. De vil da utgjøre en viktig trussel mot den kontrollen vi nå har på epidemien, sier Vold.

Intensiverer jakten

FHI intensiverer nå jakten på muterte coronavirus for å finne ut om viruset etablerer seg i Norge.

- Vi jobber nå med å øke kapasiteten for å få til en enda bedre overvåking av virusmutasjoner, sa Vold til NRK tidligere onsdag.

SMITTEFARLIG: En ny mutasjon av coronaviruset er oppdaget i Storbritannia, sier helseminister Matt Hancock. Video: AP Vis mer

Dette gjøres for å få svar på om de nye variantene av coronaviruset blir et problem her i landet i nær framtid. FHI har ennå ikke funnet bevis på at mutantviruset går fra person til person i Norge, men dobler antall prøver de analyserer for å finne smitten, ifølge NTB.

Folkehelseinstituttet vurderer at det er lite sannsynlig at de nye variantene gir mer alvorlig sykdom.

Det er ikke holdepunkter for at dagens vaksiner beskytter dårligere mot disse variantene, men instituttet det er for tidlig å konkludere i dette spørsmålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer