Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En anklagers verdensbilde

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ett år siden Stortinget direkte gjorde Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) til en del av vårt nasjonale lovverk. Skal man dømme etter førstestatsadvokat Morten Eriksens kronikk i Dagbladet i går, kan det dessverre gå en viss tid før denne betydningsfulle hendelsen helt siger inn i påtalemyndigheten.
  • I sin kommentar til vår leder 26. juni gjør Eriksen et oppsiktsvekkende forsøk på å underkjenne den prinsipielle betydningen av at Høyesterett i plenum har gitt EMK gjennomslag i forhold til den norske likningsloven. Eriksen viser stor mangel på forståelse for de verdier konvensjonen beskytter.
  • Høyesterett har slått fast at konvensjonens krav til en rettferdig rettergang («fair trial») også gjelder illojale skattytere som ilegges tilleggsskatt. Derfor gir det ikke mening når Eriksen skriver at visse skattesnytere nå har fått et menneskerettslig vern «som overgrepsofre i Norge knapt kan drømme om». Det er nesten pinlig å måtte minne Eriksen om at EMK skal beskytte enkeltpersoner - selv lovbrytere - mot overgrep fra statsapparatets side, ikke fra andre privatpersoner.
  • Eriksen mener også at dommen innebærer «en unødig detaljregulering av rettigheter» og at Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ikke har oversikt over de nasjonale konsekvensene av sine avgjørelser. Med tanke på at Eriksen selv arbeider i Økokrim, er det direkte skremmende at han regner det som en følge av «overnasjonalt pirk» når det slås ned på at en skattyter må vente i opptil elleve år på å få avgjort saken sin. Og at det kan koste penger å gjennomføre menneskerettighetene, enten det dreier seg om en hardhendt likningsforvaltning eller et varetektssystem med alvorlige svakheter, er nokså selvsagt.
  • Økokrims representant skriver at vi ikke må «bli servile og slutte å tenke straks vi hører ordet menneskerettighet». Vi for vår del forutsetter at norsk påtalemyndighet i all sin ufeilbarlighet ikke mister hodet når Høyesterett - med bindende veiledning fra Strasbourg - setter grenser for statens framferd mot sine egne borgere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media