Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En annen Bobby

Det handler verken om en Kennedy, en hvit politiker eller en demokrat denne gangen. Bobby er Louisianas populære indiskamerikanske guvernør Bobby Jindal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merk deg navnet. Dette er en amerikansk politiker vi kommer til å høre mye om i åra som kommer. Han er 37 år og republikaner, og etter hundre dager som guvernør i delstaten Louisiana gir 77 prosent av delstatens befolkning ham toppkarakter. Det mest oppsiktsvekkende er likevel at han er med i visepresidentkabalen til John McCain.

Republikanernes gamle, hvite mann har kastet sine øyne på den unge politiske kometen med foreldre som kommer fra Punjab i India. Kombinasjonen kan være sjakktrekket som gjør at republikanerne beholder Det hvite hus. For i Louisiana finnes det nå en gruppe forhenværende demokratiske velgere som kaller seg «bobbycrats». Nå sammenlikner mange Bobby Jindal med den populære Ronald Reagan, som på 80-tallet fikk demokrater fra hvit arbeiderklasse til å stemme på republikanerne. Bobbycrats finnes langt utover hvit arbeiderklasse.

Bobby het egentlig Piyush og var født hindu like etter foreldrenes ankomst til USA og Louisiana. På videregående skole konverterte han til katolisisme, og navnet Bobby tok han etter inspirasjon fra yngstemann i tv-serien « The Brady Bunch». I motsetning til Barack Obama har Jindal aldri lagt vekt på etnisitet og hvor han kommer fra, ifølge det amerikanske magasinet The Nation. Han presenterer seg som «the all american kid» og er så superamerikansk at han får velgere fra ytterste høyre og like langt til venstre. Og det skal en god porsjon karisma til å bli valgt som ikke-hvit guvernør i en sørstat.

Jindal har eksamener i biologi og politikk fra Brown-universitetet i Providence i Rhode Island. Mastergraden i statsvitenskap tok han ved Universitetet i Oxford. Som 24-åring ble han Louisianas sykehussjef og han ble nominert til guvernør da han var 32 år gammel. Året etter ble han valgt inn i den amerikanske kongressen og oktober i fjor ble han den første fargede guvernøren i delstaten.

Den unge politikerens popularitet er først og fremst knyttet til at han i likhet med Obama vil ha forandringer, og at det skjer forandringer der Jindal er. Da han ble innsatt som guvernør i oktober sa han: Vi kan få forandring, vi må ha forandring og vi vil få forandring. Melodien var ikke så ulik Barack Obamas, selv om politikken er ganske annerledes.

The Nation har sett nærmere på Jindal som er svært konservativ, selv til republikaner å være. Han er mot selvbestemt abort og stamcelleforskning, og snakker varmt mot evolusjon og for kreasjonisme. Han er også sterk tilhenger av våpenorganisasjonen, National Rifle Association. Som visepresident vil han hanke inn det kristne høyre som er skeptisk til McCain og gi håp til millioner av ikke-hvite som får et konservativt alternativ til Barack Obama.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!