Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En annen dans

Carl I. Hagen er ikke den eneste som tror han kan gjøre det bedre selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Min første jobb som journalist i Dagens Næringsliv var en serie intervjuer med næringslivsledere som kunne valgt en alternativ karriere. Alle hadde en hemmelig lidenskap som sto i sterk kontrast til deres rasjonelle yrkesvalg. Det var topplederen som ville spille fagott i et symfoniorkester, det var hermetikkarvingen som ville bli maler, men i stedet ble investor og kunstsamler, det var flyrederen som var treskjærer og dekorerte flyene med sin hobby. Noen av dem var dyktige nok til å kunne ha levd av talentet, men fornuften hadde tatt overhånd.

20 år senere virker en slik ansvarlig tankegang nesten gammeldags. I dag skal drømmen leves ut, gjerne i parallelle liv; jusstudent om dagen, DJ om natta. Du skal loffe verden rundt og ta doktorgrad i klimakvoter samtidig. Alder er heller ingen unnskyldning; det er ikke lenger tegn på midtlivskrise når 40-åringer spør seg hva de skal bli når de blir store. Det er en reell mulighet å bytte karriere fram til pensjonsalderen. Aksjemeklere hopper av og blir suksessforfattere, professorer blir politikere, dyrleger tror de kan danse.

Og Carl I. Hagen tror han kan bli programleder. Det siste er kanskje det mest overraskende. Etter å ha tilbrakt mesteparten av sitt voksne liv i debattstudioer, burde han vite bedre enn noen at dette ikke er en sport for amatører. Å gjøre et godt intervju, eller få riktig temperatur og tråd i en debatt, er en kunst de færreste behersker til fulle. Hagen var ikke i nærheten av å treffe planken og måtte innrømme etterpå at det var et stykke igjen til Viggo-nivå.

Viggo-nivå? Viggo Johansen som ukentlig må tåle å bli parodiert i NRKs «Hallo-i-uken»? Hvem sitter ikke hjemme i sofaen og tenker, det der kunne jeg gjort bedre? Vel, ring NRK og spør om å få prøve en kveld.

Hagen burde også ha visst bedre, fordi han selv tilhører en profesjon som alle tror de kan hoppe inn i uten trening. Økonomiprofessor Victor Norman trodde han endelig fikk sjansen til å sette sine økonomiske teser ut i live da han ble kalt til Kongens bord. I likhet med de fleste sivilister utenfra tråkket han raskt feil. Bortsett fra fotballtrener, er politiker antakelig den jobben folk flest er overbevist om at de kan bedre enn dem som til enhver tid besitter den. Særlig ledere i næringslivet tror alt ville gå så mye bedre om bare de selv slapp til – og det eneste som hindrer dem i å teste påstanden er at lønna er under millionen (betaler du folk peanøtter, får du apekatter, som det sies så eplekjekt). Tidligere NHO-president og Nora-sjef Leif Frode Onarheim er en av flere som måtte revurdere sitt syn etter en periode på Stortinget. Han sa han aldri hadde jobbet så hardt.

Men Hagens gjesteopptreden som programleder grenser til et beslektet fenomen. Å se mennesker gjøre ting de ikke kan, er blitt topp underholdning, enten de skal synge, danse eller finne seg en partner. Senkvelds Thomas og Harald prøver seg hver fredag på alt fra sauesanking til lastebilkjøring, og oppdager hver gang at det jammen er vanskeligere enn det ser ut.

Ekteparet Carl og Eli Hagen elsker allerede å svinge seg på parketten. Kanskje er «Skal vi danse?» et bedre alternativ for Stortingets visepresident.

Det er til og med mulig dommerne stemmer på ham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling