En annen dans

Hugo Chavez er vel så mye et produkt av en politisk krise som årsaken til den, skriver Beate Thoresen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venezuela holdt folkeavstemning om grunnlovsreformer 2. desember. Forslaget fra presidenten og nasjonalforsamlingen ble nedstemt med knapp margin. I norske media manglet det ikke på advarsler om trusselen mot demokratiet i Venezuela, en trussel som ble personifisert i Hugo Chavez. Det ironiske i denne situasjonen er at Chavez og hans støttepartier har vunnet alle avstemminger og demokratiske valg siden 1998 med god margin og høy deltakelse. I grunnlovsavstemningen sank deltakelsen, noe som anses å ha påvirket utfallet negativt for ja-siden, som tapte med rundt ett prosentpoeng (50,6 mot 49,3 %).

I internasjonale media er kritikken nesten entydig mot Chavez. Chavez er kontroversiell og kjent for sin blomstrende språkbruk. Det må imidlertid to til for å danse tango, og i den politiske polariseringsdynamikken i Venezuela er det naturligvis flere aktører. Mye av debatten blir meningsløs dersom den ikke forholder seg til dynamikken i situasjonen. Jeg var i Venezuela i ukene før folkeavstemningen. Det jeg så var en veldig aktiv og konfronterende debatt, massemobilisering i gatene, ekstrem entusiasme på den ene siden og ekstrem kritikk på den andre. Noen var alvorlig bekymret for maktkonsentrasjon hos presidenten og andre mente at de under Chavez for første gang ble tatt alvorlig av det politiske systemet. Mange har for første gang fått identitetspapirer og mulighet til å stemme. De så fram til reformene fordi dette ville gi kanaler for deltakelse og ressurser til lokale utviklingskomiteer valgt gjennom direkte demokrati. Skjev fordeling av ressurser og makt er som kjent et av hovedproblemene i Latin-Amerika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer