FAMILIEN STOLTENBERG: Storesøster Camilla fra venstre, moren Karin og lillesøster Ninni. Bak Står Jens og Thorvald. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
FAMILIEN STOLTENBERG: Storesøster Camilla fra venstre, moren Karin og lillesøster Ninni. Bak Står Jens og Thorvald. Foto: Ingun A. Mæhlum / DagbladetVis mer

- En annerledes familie

Foreldrene til Jens Stoltenberg levde et annet liv enn det andre familier gjorde på 60- og 70-tallet. Det hevder forfatteren av boka om Jens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble boka «Jens Stoltenberg - et portrett» lansert. Boka tar først og fremst for seg seg det politiske livet til statsministeren.

Men i boka får leseren også møte Jens privat.

- Jeg har skrevet det som jeg har fått inn av informasjon. Jeg har ikke utelatt noe fra våre samtaler. Jeg har prøvd å få fram det som er viktig, sier forfatter Thor Viksveen.

I alt hadde forfatter Viksveen fem personlige samtaler med Jens Stoltenberg. De to hadde også en rekke telefonsamtaler, forteller han til Dagbladet.

Lo masse - Han satte ingen premisser for samtalene. Det var ikke nødvendig for meg å sende inn spørsmål på forhånd. Det var heller ingen føringer på at han ønsket å se igjennom noe av det som ble skrevet. Han behandlet dette journalistisk ytterst profesjonelt, sier Viksveen.

De to hadde det mye moro under samtalene.

- Vi lo mye og fikk snakket en masse om gamle dager. Vi fleipet mye, fortsetter Viksveen.

Han vil ikke røpe noen eksempler.

Savner Jaglands svar Viksveen har i boka viet et kapittel til konfliktene mellom Stoltenberg og Thorbjørn Jagland. Forfatteren synes det er synd at ikke Jagland har ønsket å bidra  ved å fortelle sin side av historien.

- Det er et savn i framstillingen at ikke Thorbjørn selv ville komme med sin versjon. Det er klart at på grunn av hans manglende deltagelse vil nok kapitlet være veldig tungt på den ene siden.

Jens Stoltenberg er med årene blitt mer privat, ifølge boka, men han gjør et klart skille ved familien.

- Dette er først og fremst et politisk portrett. Det som kommer fram om familien i våre samtaler har jeg tatt med i boken.

Viksveen forklarer at Jens er veldig opptatt av å beskytte familien sin fra omverden.

Uortodoks familie Jens egne foreldre var kanskje langt mer frigjorte i sitt syn på oppdragelsen. Ifølge boka kunne de tre søsknene ofte bli overlatt til seg selv.

- Thorvald og Karin Stoltenberg var nok et meget uortodokst ektepar, og det var en uortodoks familie for sin tid. De levde et annet liv enn det andre familier gjorde på 60- og 70-tallet. Det var et meget fritt hjem, forteller Viksveen.

- Hvordan blir dette sett på med dagens øyne?

- Det var ikke noe synd på dem. De styrte seg selv. Det var jo ikke foreldre som var borte, de var mye på reise. Du ser jo hva det er blitt ut av ham.

Viksveen forteller at de ikke snakket så mye om rusproblemene til lillesøster Ninni, men temaet er nevnt i boka. Storesøster Camilla er også med. Hun er i dag assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet.

MØTTE STOLTENBERG: Fofatter Thor Viksveen hadde flere personlige møter mer Jens Stoltenberg. Tirsdag lanserte han boka «Jens Stoltenberg - et portrett». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
MØTTE STOLTENBERG: Fofatter Thor Viksveen hadde flere personlige møter mer Jens Stoltenberg. Tirsdag lanserte han boka «Jens Stoltenberg - et portrett». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer