Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En annerledes hvalsafari

80 turister skulle beundre spermhvalen i Andenes. Det de fikk se var noe helt annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med kameraene klare, stod 80 turister på dekk av båten «Reine». De var på spermhvalsafari.

Båten gikk ut fra havn i Andenes og skulle runde Eggeneset. Der møtte de et syn som de færreste hadde ventet.

- Jeg stod på taket og speidet da jeg så hvalfangerne. Rundt båten deres kranset vågehval. Skytteren stod klar ved kanonen. Jeg hadde ærlig talt ikke trodd at han skulle skyte, sier Geir Maan, skipper på «Reine».

Skytteren skjøt vågehvalen rett foran øynene på de 80 sjokkerte turistene.

Stort sjokk

- Det var virkelig ikke dette vi kom for å se, sier Leontien Dieleman fra Nederland, til Andøyposten. Flere av hans medturister er enige. Det som skulle ha vært en koselig hvalsafari, ble en blodig hvaljakt-safari. 

- Det var et stort sjokk for dem, sier Geir Maan og fortsetter:

- De fleste av turistene vi tar med ut på safari er motstandere av hvalfangst, og det var naturlig at de reagerte. Vi forsøkte å forklare dem situasjonen. At det er mye hval av denne typen i norske hav, og at den typen hval vi jakter på her til lands er en annen type enn den hvalen turister kommer for å se. De fleste forstod dette. Men jeg synes likevel at det var et dumt tidspunkt å skyte på.

GOD NORGESREKLAME?: De 80 turistene kom for å se norsk hval, istedenfor fikk de se norsk hvaljakt. Foto: Fredrik Sørensen
GOD NORGESREKLAME?: De 80 turistene kom for å se norsk hval, istedenfor fikk de se norsk hvaljakt. Foto: Fredrik Sørensen Vis mer

Ferden gikk videre

Båten gikk videre og turistene fikk oppleve hval på nært hold.

- Vi så hvalen nær båten, og alle ble stille. Det var utrolig å se et så stort dyr leve i frie omgivelser, sier Dieleman.

Men så kom sjokk nummer to.

Blodet rant

På vei tilbake møtte nemlig hvalcruiset nok en hvalfangstbåt. Denne var i ferd med å trekke en død hval opp fra sjøen.

- Blodet rant, og det var ikke noe fint syn. Det er en del av livet, jeg vet det, men jeg hadde ikke forventet å se noe slikt. Det var virkelig ikke dette vi kom for å se, sier nederlandske Dielman.

Turistene fikk en opplevelse litt utenom det vanlige.

image: En annerledes hvalsafari

Ekstreme motstandere

Lederen i Norges Småhvalfiskerlag, Jan Kristiansen, sier til Andøyposten at hvalfiskerne må utnytte forholdene når de har muligheter til det. Det er mye hval utenfor Andenes, og det er derfor naturlig at det fiskes etter hval her.

- Vi har ingenting i mot at hvalsafaribåtene tar med seg turister for å se på hval, men det er viktig å få frem at det er ekstreme motstandere av hvalfangst som reiser ut for å se på hvalen. Vi kan ikke nekte dem å være i mot hvalfangst, og de kan ikke nekte oss å drive en legal næring, sier Kristiansen.

Hvalfangstsafari?

Geir Maan har avtalt med hvalfangerne at de skal unngå å skyte hval mens turistbåtene går forbi, i dette tilfellet gikk det galt og tilskuerne ble ufrivillige med på en hvaljakt-safari.

- Kunne det kanskje vært en idé å begynne med hvaljakt-safari?

- Hehe. Det er nok dem som skulle ønske at dette var mulig å være med på, men jeg tror vi holder oss til vanlig hvalsafari. De fleste turistene vil se en hval som kommer opp i fredelige omgivelser, ikke en som blir jaktet på.