En annerledes markering

Mannen til mexicanske Mirna Huerta Aguirre (t.h.) snek seg over grensa for å skaffe levebrød for seg og sine i det forjettede land. Etter en stund fikk han jobb som kelner i 107. etasje i World Trade Center.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en lavmælt og annerledes minnemarkering som fant sted i den lille landsbyen San Pablo Anicano i det sentrale Mexico i går. Det lille soverommet til familien Pascual var pyntet med roser, til minne om en av de mange hundre ikke-amerikanerne som omkom i World Trade Center 11. september i fjor.

Flyktet fra fattigdom

For fire år siden forlot Leonardo Lopez Pascual (42) de karrige kornåkrene utenfor San Pablo Anicano. Som så mange andre mexicanere før ham satte han kursen mot den amerikanske grensa og mot muligheten for å tjene til livets opphold for seg og familien.

Etter åtte strabasiøse døgn klarte han å forsere grensa uten å bli oppdaget. Til slutt endte han opp i New York. Der fikk han jobb som kelner på den fasjonable restauranten «Windows on the World», i 107. etasje i World Trade Center.

Annen verden

- Han sa restauranten var veldig elegant og stilfull. Han hadde aldri trodd at han skulle jobbe på et så fasjonabelt sted, sier søsteren hans Manuela til Associated Press.

Den mexicanske småbonden som avanserte til kokk for martini-sippende newyorkere er i dag en av de mange som aldri ble funnet etter at de to tårnene raste sammen.

Pascuals mor Ana, kona Mirna Huerta og døtrene Lizeth (9) og Marilla (13) hadde tatt turen til New York i går, for sammen med tusenvis av andre å delta i minnestunden på Ground Zero.

Søsteren Manuela og over tjue andre familiemedlemmer og naboer fulgte seremonien på tv hjemme i San Pablo Anicano. Etterpå pyntet de morens hjem med røde og hvite blomster, gule lys og et lite krusifiks til minne om den døde.

- De har ikke funnet noe, sier Manuela Lopez. - Det gjør veldig vondt. Alt vi har etter ham nå er minnene.