Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En annerledes ønskeliste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høytiden der givergleden står i fokus er over oss. Det er med andre ord på tide å vise hva lønnsoppgjøret i 2007 har gjort for lommeboken vår, og det er ikke så rent lite skal vi tro medienes ”julenyheter”. Kristopher Schau har allerede testet et døgn med ekstrem-fråtsing i programmet «De syv dødssyndene», og han sliter tydeligvis ikke med denne geskjeften alene. For i den norske julen er det tilsynelatende blitt en forventning om at man faktisk skal ty til overdådighet overfor seg selv og andre.

I følge ferske prognoser kommer nordmenn til å bruke mer penger på julehandelen i år enn vi har gjort noensinne. Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) anslår at det vil bli handlet for hele 45 milliarder kroner i desember, hvorav julehandelen utgjør om lag 13,4 milliarder kroner av den store kaka. Dette er om lag 7,5 prosent mer enn hva det ble handlet for i fjor, og den høyeste årlige økningen i julehandelen siden 1986. Avisen Vårt land kunne derfor med rimelig stor sikkerhet fortelle oss at norske barn kan vente seg langt større pakker under juletreet i år enn danske og svenske barn.

Topplasseringen til Norge er gode nyheter for handelsstanden og HSHs medlemmer, men tallene skremmer meg ikke så rent lite. Er ikke disse tallene egentlig litt triste for nasjonen vår? Har det ikke for lengst gått inflasjon i den norske gavetradisjonen? Jeg ville nok driste meg til å svare bekreftende på det. For hva handler egentlig julen om? Er ikke julen en tid for godhet, trygghet, omtanke og varme for andre som ikke har det så godt som oss?

Jo, julen handler vel egentlig om å respektere våre medmennesker, være gode mot hverandre og å tenke på andres behov, ikke bare på vårt eget ve og vel. Jeg synes disse verdiene burde bli særs mer synlige i den norske julestria, og på den måten overskygge handelsstandens meningsløse ønske om at vi skal skaffe oss enda mer av det vi ikke trenger. For blir ikke den norske kjøpefesten litt underlig og noe ekkel når man tenker på følgende fakta?

•Hvert år går minst 15 millioner barn glipp av en utdanning og inn i rekken av én milliard mennesker i verden som verken kan lese eller skrive.

•På verdensbasis er det i dag nesten 40 millioner mennesker på flukt i og utenfor eget land. Mer enn halvparten er barn under 18 år. Gjennom de siste tiårene er flere millioner barn blitt drept i krig over hele verden. Fortsatt rekrutteres et stort antall barnesoldater til væpnede konflikter.

•Etter fossilt brensel, er avskoging den største kilden til klimagassutslipp globalt. Endringer i arealbruk, først og fremst hogst og brenning av store tropiske skoger, står for rundt 20 prosent av CO2-økningen i atmosfæren.

•I 102 land er det dokumentert saker om tortur og mishandling begått

av sikkerhetsstyrker, politiet eller andre statlige aktører.

•Vannmangel koster årlig ti ganger så mange liv som alle kriger til sammen.

•Antallet underernærte mennesker øker med fire millioner i året på verdensbasis og 854 millioner mennesker er per i dag kronisk underernærte.

•Totalt i verden anslås det at 33,2 millioner mennesker er hiv-smittet. I 2007 døde ca 2,1 millioner av aids. Tallet er fortsatt økende.

Jeg sier ikke at julen skal være en tid der vi fordyper oss i verdens triste nyheter eller avstår fra å more oss. Jeg ber bare om at vi løfter blikket litt fra vår egen navle og viser ekte giverglede utover grensene til kjernefamilien. Min ønskeliste for julen 2007 blir derfor litt annerledes i år. Jeg ønsker meg ekte giverglede fra folk flest, og for å gjøre det enkelt har jeg funnet frem til 10 fine lenker som gir direkte tilgang til de aller beste julegavene.

Gi så det svir og kjenn på en giverglede som virkelig varmer! God jul!

Ønskeliste 2007

1. En regnskog i vekst

2. Ubegrenset rent vann

3. Utdanning til alle

4. Mat til alle

5. Bærekraftig utvikling

6. Kur mot kreft

7. Bekjempelse av HIV/AIDS

8. Ytringsfrihet

9. Katastrofeberedskap

10. Gode oppvekstvilkår for barn

Kilder; Norges Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Plan Norge, Amnesty, Regnskogfondet, Redd Barna, Dagens Næringsliv, Vårt land, HSH, UNAIDS

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling