MØTTE DIKTATOREN: Nå avdøde Kim Jong-il (t.v.) skåler i rødvin med Göran Persson i 2001. Foto: REUTERS/Jonas Ekströmer/Scanpix
MØTTE DIKTATOREN: Nå avdøde Kim Jong-il (t.v.) skåler i rødvin med Göran Persson i 2001. Foto: REUTERS/Jonas Ekströmer/ScanpixVis mer

- En anonym figur som viste interesse og stilte mange spørsmål

Sveriges daværende statsminister Göran Persson møtte Kim Jong-il i Pyongyang 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Persson ledet en EU-delegasjon som besøkte den nordkoreanske lederen i Pyongyang. Persson var den første vestlige regjeringssjefen som Kim møtte.

I en dokumentar laget av Sveriges Television i 2007 fortalte Persson om møtet:

- Inn kommer en liten gubbe på ganske høye hæler i en slags sportslig fritidsdress, veldig beskjeden og lite dominerende. Han virket veldig hverdagslig, sa Persson.

EU-delegasjonen fikk et fem timer langt møte med Kim, der de diskuterte alt fra rakettforsvar til hungersnøden i landet.

- Han svarte og stilte spørsmål og virket interessert. Jeg presset ham ganske hardt på enkelte spørsmål, og han svarte uten å bli sint. Han forsøkte å argumentere og komme med argumenter. Alt snakket om at han skulle være en person som ikke er ved sine fulle fem, en neddopet pornofiksert type som ikke er i stand til å resonnere om politisk utvikling, det stemmer ikke, sa Persson videre.

- Om det nå var Kim Jong-il vi møtte, så klart. Det vet man jo ikke, sa Persson.

(NTB)