VILLE RESERVERE SEG: En muslimsk bachelorstudent ønsket ikke å servere svinekjøtt og alkohol til beboere i kommunehelsetjenesten. På søndager får beboerne noen ganger øl eller vin, og det er svin i noe av maten sykepleierne må servere. Foto: Heiko Junge / SCANPIX 
VILLE RESERVERE SEG: En muslimsk bachelorstudent ønsket ikke å servere svinekjøtt og alkohol til beboere i kommunehelsetjenesten. På søndager får beboerne noen ganger øl eller vin, og det er svin i noe av maten sykepleierne må servere. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- En ansatt har ikke mulighet til å kreve fritak fra å servere svinekjøtt

Det sier likestillings- og diskrimineringsombudet om sykepleierstudenten som ikke ville servere svinekjøtt til beboerne. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rådet for sykepleieretikk behandlet nå i sommer en sak hvor en sykepleierstudent ville reservere seg mot å severe svinekjøtt og alkohol i jobben.

Studenten var ute i sin første praksis i kommunaltjenesten, men rådet kom til at studenten ikke kan nekte å servere svinekjøtt til beboerne.

De støttes i dag av likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Juridisk har ikke en ansatt mulighet til å kreve fritak fra å servere svinekjøtt på grunn av sin religion, skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i en e-post til Dagbladet.

- Dersom det er praktisk mulig for arbeidsgiver kan arbeidsgiveren åpne for en arbeidsfordeling som imøtekommer slike begrunnede ønsker, men uten at de ville vært pålagt å gjøre det, påpeker Bjurstrøm.

I et innlegg i Sykepleien skrev i går Rådet for sykepleieetikk om saken, og at de mener å servere og tilberede mat til beboerne er en del av sykepleierens oppgaver.

De påpeker at studenten ikke ønsket å bruke hansker.

- Utdanningsinstitusjonen kan ikke utdanne studenter til en praksis som er på kollisjonskurs med sykepleiens profesjonsetikk, skrev leder Elisabeth Sveen Kjølsrud i Rådet for sykepleieetikk i Sykepleien.

Rådet sa de mener saken handler mest om det er uetisk for utdanningsstedet til denne studenten å legge til rette for «særvilkår som kan gi denne studenten store problemer i fremtidig yrkesliv».

- Matservering som består av alminnelig norsk mat gir ikke og bør ikke gi rett til reservasjon, slo de fast.