IL COMANDANTE VODKA: Hugo Chavez minnes på russisk vis i Moskva, med blomster og vodka. (AP Photo/Misha Japaridze)
IL COMANDANTE VODKA: Hugo Chavez minnes på russisk vis i Moskva, med blomster og vodka. (AP Photo/Misha Japaridze)Vis mer

En anti-vestlig korsfarer

Hugo Chavez var den fargerike og karismatiske helten av global anti-amerikanisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overalt der USAs erklærte fiender satt ved makten dukket Hugo Chavez opp. Blant de statsledere Chavez hadde et nært forhold til var den rabiate iranske antisionistiske og antisemittiske presidenten Mahmoud Ahmadinejad i Iran, verdens kanskje mest åpenbare kleptomane, Zimbabwes president Robert Mugabe, og Libyas teatralske diktator Muammar Kadhafi.

En ny verdensorden
Det som forente presidenten i prestestaten, kongen av korrupsjon, og operette-figuren Kadhafi, var hatet til Vesten og USA, selv om Kadhafi de siste ti åra før revolusjonen som drepte ham, også knyttet bånd til Vesten.

- Venezuela har mistet en modig, klok og revolusjonær leder, sier Ahmadinejad. Under sitt siste besøk til Teheran i 2010, sa Chavez og Amhadinejad i en felles uttalelse at de ville skape en ny verdensorden. Det vil si en verdensorden med mye mindre amerikansk kontroll og innflytrelse.

Men også i Europa hadde Chavez sine venner. En av dem var Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko. En annen var Russlands president, Vladimir Putin.

- Han var et uortodoks og sterkt menneske som så mot framtida, og alltid satte seg de største mål, sier Vladimir Putin.

Kina og Russland
For Russland var det ikke bare attraktive kontrakter om våpeneksport, eller samarbeid om oljeutvinning, samarbeidet dreide seg om. Det dreide seg også om ønsket om en ny verdensorden med mindre amerikansk dominans.

Derfor ble også Kina en venn av Chavez. Under et besøk til Kina i 2008 erklærte Chavez seg som maoist - trolig til vertskapets store forvirring. Men igjen understreket Chavez behovet for en ny verdensorden. Men for Kina var også store oljekontrakter viktig i forholdet til Venezuela.

Hvis man legger til at lista over venner også inkluderte Syrias president Bashar al-Assad, blir bildet av Hugo Chavez anti-veslige nettverk nesten komplett. Det strakte seg fra presteregimet i Iran, de i utgangspunktet sekulære arabiske lederne Muammar Kadhafi og Bashar al-Assad, den arfikanske pariaen Robert Mugabe og «Europas siste diktator» Aleksandr Lukasjenko. I tillegg hadde han de store spillerne i ønsket om å redusere USAs dominans - Kina og Russland - som sine allierte.

Stor i Latin-Amerika
Men Chavez nettverk var enda større. I Latin-Amerika forsøkte han å bli ideologen for en ny ikke-revolusjonær sosialisme. Han ga latin-amerikansk venstreside en ny selvtillit, og var en viktig støttespiller for de ellers isolerte Castro-brødrene på Cuba. Han var en viktig støtte for Evo Morales i Bolivia og Rafael Correa og Ecuador. Chavez friske anti-amerikanisme bidro til å endre det politiske landskapet i Latin-Amerika, med venstre-regimer i blant annet  både Brasil og Chile.

USAs president Barack Obama regarte slik på nyheten om Hugo Chavez død.

- Når Venezuela nå begynner på et nytt kapittel, forblir USA forpliktet til å fremme demokratiske prinsipper, lov og rett, og respekt for menneskerettighetene.

Men i Washington puster man trolig lettet ut. USA er kvitt en korsfarer mot USAS som stadig skapte internasjonal oppmerksomhet.