En apekatt og tre fascister

Tony Blair feirer fem år ved makta på et øyrike der gratis bananer, noen ihuga rasister og lovens harde mann preger den politiske debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Satirikerne i Storbritannia kan være riktig så slemme. Ikke få ganger er landets statsminister karikert som dyret nærmest homo sapiens i utviklingslæra. Nå har velgerne i Hartlepool stemt inn en apekatt som borgermester. Kommunevalget i England før helga var for Labour en slags stemningsrapport fra velgerne på hvor Tony Blair og hans mannskap står etter fem år med lisens til å styre landet. Valget 2. mai gikk av stabelen nøyaktig et halvt decennium etter at britenes nye førstefamilie jomfruvinket til verdenspressen på dørterskelen til Downing Street nummer 10.

RESULTATET ETTER at folk i 174 kommuner i England hadde avgitt sine stemmer, blir karakterisert som en lettelse for det regjerende partiet. Med en totalgevinst på 34 prosent mot de konservatives 33 og liberaldemokratenes 27 prosent, kan Tony Blair se seg rimelig fornøyd. Partiet mistet snaue 300 seter, og det ble på forhånd betegnet som ikke urovekkende. Ian Duncan Smith hadde nok håpet på en mer solid demonstrasjon fra velgerne enn 215 seter som et tegn på at han leder de konservative i riktig retning. Den pregløse toryen har ikke maktet å gjøre inntrykk.

PETER MANDELSON er Labours mann i Hartlepool, en av de sju byene som også skulle velge borgermester. Blairs tidligere allierte, kjent som Mørkets fyrste, var en av hovedarkitektene bak det moderne britiske arbeiderpartiet. Han måtte se partiets kandidat Leo Gillen tape for en uavhengig med en mer fruktig velgerappell. «Gratis bananer til skolebarna,» var valgspråket til Stuart Drummond. Bedre kjent som H'Angus, gjennom to år var 28-åringen apekattmaskott for Hartlepools fotballag. Dagbladets lesere vil kjenne tredjedivisjonslaget fra den nordengelske byen gjennom mangeårig fan Andy Capp.

Det med apekatten skriver seg tilbake til Napoleons dager, for det sies at byens befolkning da gikk til det skritt å henge en ape fordi de trodde den var en fransk spion. Hartlepool United fotballklubbs rivaler kaller da også betimelig nok laget for Monkey Hangers. Drummond står imidlertid hardt på at han går inn i sin nye rolle med det største alvor, her er ingen apestreker i vente.

OPPTAKTEN TIL VALGET ble preget av Jean-Marie Le Pens sjokkerende seier under første valgrunde i Frankrike. Spørsmålet var om det ville rulle en nasjonalistisk bølge over dronningriket. Det var i utgangspunktet ikke mulig, av de rundt 5500 setene som sto på valg stilte British National Party (BNP) bare med 68 kandidater. Av disse ble tre stemt inn, alle sammen i Burnley. Nasjonalistene har pleid sine velgere med omhu i byen som sammen med Leeds, Bradford og Oldham var åsted for stygge raseopptøyer på forsommeren i fjor. De høyreekstreme har oppfordret til nye marsjer om en snau måned. Det kan bli nok en heit sommer fylt av hat nord i England.

LANGT UTE I DET BLÅ hører også Robocop hjemme. Ikke filmfiguren, men den svært konservative politimannen Ray Mallon valgt som borgermester i Middlesbrough. I sin karriere som politisjef i distriktet Cleveland reduserte han med sin amerikanskinspirerte nulltoleransepolitikk kriminaliteten med 20 prosent. I etterkant måtte lovens jernharde mann innrømme 14 disiplinære overtramp.

FOLK HAR GÅTT til alternative skritt ved dette valget, og noe av forklaringen er at de ønsker handling. På riksplan har ikke Tony Blair greid å levere i løpet av sine fem år. Unntatt når det gjelder økonomi. For britene som for Ola nordmann er pengene viktig, og tålmodigheten til å se et politisk prosjekt som strekker seg over år er tilsvarende liten. Årets storsatsing er det nasjonale helsevesenet, og for at det skal gå i hop, må folk betale mer skatt. Det er mange briter villige til, dessuten er det ingen andre der ute i kulissene som overbeviser om at de har en alternativ løsning.

Lokalt er det derimot noe annet. Derfor kan noen glade barn vente seg gratis bananer. Andre må dessverre leve i frykt for hat og rasisme.