TATT AV SNØRAS: Tidligere i dag ble den nederlandske prinsen Johan Friso tatt av et større snøras under et ferieopphold i Østerrike. Han ligger nå på sykehus i Innsbruck. Friso er Dronning Beatrix' andre sønn.
TATT AV SNØRAS: Tidligere i dag ble den nederlandske prinsen Johan Friso tatt av et større snøras under et ferieopphold i Østerrike. Han ligger nå på sykehus i Innsbruck. Friso er Dronning Beatrix' andre sønn.Vis mer

En arveløs prins i snøskred

Når statsministeren i Nederland, Mark Rutte, ikke vil avbrytes på en pressekonferanse på grunn av en prins som ligger livstruende skadd, kan det skyldes prinsens fortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan virke veldig langt utenfor protokollen i et kongedømme når statsministeren ikke vil snakke om statsoverhodets nest eldste sønn som ligger livstruende skadd. Men i dette tilfellet dreier det seg om statsministerens medfølelse for en hvilken som helst nederlandsk statsborger som er tatt av snøskred.

Prins Johan Friso, den andre sønnen til dronning Beatrix, som har gitt avkall på fornavnet Johan og bare vil kalles Friso, er nemlig gjort arveløs til Nederlands trone av landets regjering og parlament.

Blir ikke konge
Han kan aldri bli konge. Offisielt er han medlem av Den Nederlandske Kongelige Familien. Men han er ikke medlem av Det Kongelige Nederlandske Hus.

Han giftet seg med Mabel Wisse Smit i 2004. Men i Nederland ble hun regnet som såkalt «banditt-brud», på grunn av et tidligere forhold til en leder i en narko-bande.
Hun hadde fortalt om et slags vennskap, som hun straks brøyt av da hun fikk vite hvem han var.

Avdøde Klaas Bruinsma, hennes venn ble skutt ned og drept av en antatt leiemorder, foran det berømte hotellet Amsterdam Hilton i 1991.

Ba ikke om godkjenning
Daværende statsminister, kristelig-demokratiske Jan Peter Balkenende, trodde ikke så mye på hennes fortelling og heller ikke på prins Johan Frisos vurderingsevne. Han gikk aldri til Parlamentet for å be om godkjenning for giftemålet.

Nåværende statsminister, den liberale Rutte, er øyensynlig ikke liberal nok til å tilgi prinsen dette. Og formelt har han rett: Den forulykkede prinsen hører ikke til i den nederlandske statskalendenen.

Pussig nok står likevel prins Johan Friso Bernhard Christiaan David av Oranien-Nassau som arving til den britiske trone, men veldig langt nede på lista.

OMSTRIDT EKTESKAP: Da Friso og Mabel Wisse Smit giftet seg i 2004 nektet regjeringa å godkjenne ekteskapet. Dermed falt Friso ut av arverekkefølga til den nederlandske trona. Foto:REUTERS
OMSTRIDT EKTESKAP: Da Friso og Mabel Wisse Smit giftet seg i 2004 nektet regjeringa å godkjenne ekteskapet. Dermed falt Friso ut av arverekkefølga til den nederlandske trona. Foto:REUTERS Vis mer