Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En askepotthistorie fra virkeligheten

Mette-Marit var ikke forberedt på et liv i offentlighet, men hun vant folket med sin ærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets reportere Frode Hansen og Ole Bjørner Loe Welde har fulgt kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tett fra forholdet ble kjent i romjula 1999.

Mette-Marit traff kronprins Haakon første gang på en privatfest i Kristiansand. Kronprinsen advarte sørlandsjenta om medieoppmerksomheten og debatten som trolig ville komme.

Det ble mye verre enn fryktet.

14. mai 2000: I middelalderparken i Oslo ble kronprinsen passet godt på av sikkerhetsvaktene. Dagbladet ble bryskt skjøvet til side da vi stilte spørsmål om forholdet til Mette-Marit.

Seinere på dagen kom han imidlertid med den offisielle bekreftelsen via NRK: «Jeg har en kjæreste som heter Mette-Marit.»

Kronprins Haakon tok en sjanse, men han var villig til å kjempe for kjærligheten. På Slottet var kong Harald og dronning Sonja informert. De ga sønnen sin fulle støtte.

Men ikke alle likte det som skjedde. Dagbladet vet at det internt på Slottet var store uenigheter om strategien for hvordan de skulle takle debatten rundt Mette-Marit.

Det norske folk var splittet i to om hennes «utagerende» fortid. Mette-Marit satt hjemme og gråt mens ekspertene debatterte kongehusets framtid. Hun følte et enormt press.

- Ikke offentlig

Seint om kvelden 4. juli 2000: Mette-Marit Tjessem Høiby drakk øl på VIP-området på Quart-festivalen i Kristiansand.

- Jeg er ikke en offentlig person, sa hun til Dagbladets reportere.

I halvannet år etter at forholdet var offentliggjort opplevde vi Mette-Marit som sky, litt redd, usikker og svært skeptisk til mediene.

Utfordringene sto i kø for kongehuset da kronprins Haakon fant seg ei jente av folket. Slottets viktigste oppgave var å overbevise om at Mette-Marit var rollen verdig.

På Slottet gikk diskusjonen høyt: Skulle man forsøke å forandre henne, eller satse på at hun kunne bekle rollen ved rett og slett bare være seg selv?

Kronprins Haakon var klar i sin sak: Mette-Marits personlighet skulle ikke bli forsøkt forandret. Dessuten: Kongen og dronningen elsket Mette-Marit fra første stund.

Sørlandsjenta med radikal bakgrunn er nå mer skeptisk til hvem hun kan stole på. Hun er blitt forsiktig med å uttale seg i store forsamlinger dersom det ikke bare er gode venner til stede. Og hun har ikke minst lært kongelig etikette.

Dette står i kontrast til hennes første deltakelse i et kongelig bryllup - i Nederland sommeren 2001. Etter bryllupsfesten kom de kongelige tilbake til hotellet. Gjestene bestemte seg for å ta en øl i hotellbaren. Mette-Marit var sliten i beina. Hun kom vandrende inn i hotellbaren i sokkelesten - med rosa gallakjole.

Vendepunktet

22. august 2001. Pressekonferanse tre dager før bryllupet: Mette-Marit skalv lett på hånda. Med seg hadde hun ferdigskrevne notater.

- Så har jeg lyst til å ta opp en ting til, og jeg har lyst til å snakke om fortida mi, sa hun.

Det ble om mulig enda stillere i Slottets ballsal.

- Jeg var i et miljø hvor det ble testet og vi gikk ut over grenser. Det har også ført til at jeg har levd ganske utsvevende. Det har vært en veldig dyrekjøpt erfaring for meg, som det tar lang tid å bearbeide, fortsette hun.

Der og da, 22. august for snart to år siden, ble holdningene til den nye kongefamilien forandret for alltid. Mette-Marit følte nå at hun hadde kontroll på mediene - og pressekonferansen ble et vendepunkt.

Mange mente da at erkjennelsen var lite fornuftig, men i etterkant har det vist at det var et smart trekk. Hun viste menneskelighet ved å innrømme ryktene som hadde gått om henne i hele Norge.

Etter en omfattende «prinsesseskole» i regi av Slottet, og en rekke samtaler med kronprins Haakon og hans familie, ble hun mer selvsikker.

Men hun har beholdt det folkelige. Du kan møte Mette-Marit på loppemarkeder eller i Rimi-butikken.

Bryllupet var en folkefest. Mette-Marit ble Askepott som vant folket.

Storebror Marius er ikke arving til tronen, men han er blitt en offentlig person. Mette-Marit har stadig vekk understreket at Marius må skjermes for media.

Offisielt vil Mette-Marit fortsatt stille i skyggen av sin mann, men hun vil skape sin egen rolle som kronprinsesse og tobarnsmor.

Hva blir barnets navn?

INN I VARMEN: Mette-Marit og familie stilte til offisiell fotografering på Skaugum 3. desember 2000.
TIL ENGLAND: Det siste året har kronprinsparet bodd i London.
PÅ FESTIVAL: - Jeg er ikke en offentlig person, sa Mette-Marit på Quart i juli 2000.
HYLLET: Kronprins Haakon fikk ja fra sørlandsjenta Mette-Marit 25. august 2001. Brudeparet ble hyllet av et folkehav da de kom ut på slottsbalkongen utpå kvelden.