NESTEN INGEN BLIR TATT:  Men en av 20 studenter på universitetene innrømmer at de jukser til eksamen. Her eksamen på videregående. ILLUSTRASJONSFOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
NESTEN INGEN BLIR TATT: Men en av 20 studenter på universitetene innrømmer at de jukser til eksamen. Her eksamen på videregående. ILLUSTRASJONSFOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.Vis mer

En av 20 innrømmer juks på eksamen

Men nesten ingen blir avslørt ved universitetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Fem prosent av norske studenter innrømmer å ha jukset på eksamen. Og det er de som uten videre innrømmer at de har jukset - uten å ha blitt sjekket eller tatt.
Dette kommer fram i en undersøkelse utført for studentavisen Universitas.

— Det er nedslående at så mange sier at de jukser, sier Monica Bakken, studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO), til Universitas. Av UiOs omtrent 28 000 studenter vil dette i dag tilsvare rundt 1.400 personer.

Bare 132 på seks årPå seks år har universitetet bare tatt totalt 132 studenter for juks, noe som betyr at minst ni av ti ikke blir oppdaget. Bakken tror det er en økende tendens til å ta snarveier i samfunnet som helhet, ikke bare i utdanningssektoren.

— Vi må fortsatt ha sterkt fokus på juks, og vi må intensivere både holdningsarbeidet og kontrollene som utføres, sier hun.

- Ikke noe stort problemStatssekretær i Kunnskapsdepartementet (KD) Kyrre Lekve sier at KD ikke ser på juks i utdanningssektoren som et stort problem.
— Det er store gradsforskjeller i hva folk legger i begrepet juks. Man kan helt sikkert bli bedre, men man kan aldri ta alle som jukser, sier Lekve.
Ved de andre store universitetene i landet tas det enda færre juksere enn i Oslo. De siste seks årene har Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim til sammen tatt 142 studenter for juks.
(NTB).