En av 20 nordmenn bruker lykkepiller

En av 20 nordmenn bruker antidepressiver - såkalte lykkepiller - hver eneste dag. I løpet av ti år er forbruket av slike midler tredoblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Tidsskrift for Den norske lægeforening som kommer med de oppsiktsvekkende tallene, basert på salget av antidepressive legemidler mellom 1992 og 2002. Den største forbruksøkningen kom i perioden mellom 1993 og 1996.

De seinere åra har forbruket igjen økt voldsomt.

- Ikke for mye

Mulige årsaker kan være økt dosering, at midlene tas i bruk på flere lidelser, og at det fortsatt kan være en underbehandling av depresjon i Norge, sier farmasøyt Hege Salvesen Blix ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til tidsskriftet.

- Det kan umulig være et overforbruk av antidepressive midler. Jeg mener at det fortsatt er behov for en økning, sier avdelingsoverlege Ulrik Fredrik Malt ved psykosomatisk avdeling på Rikshospitalet til Dagbladet.

Han er glad for debatten som er startet i Tidsskrift for Den norske lægeforening, men mener at den minner om smerte og kreft-diskusjonen som raste for noen år tilbake.

- Jeg synes at folk må få den hjelpen de trenger. Det er godt dokumentert at antidepressiver gir økt livskvalitet. Men antidepressiver må ikke erstatte, men supplere den gode samtalen mellom lege og pasient, understreker Malt.

Uenig

- Jeg er helt uenig i at forbruket burde være større, sier psykiater Christian Fangel.

- Forbruket er i dag uforholdsmessig høyt, og går på bekostning av andre behandlingsformer som samtalebehandling, sier han.