FÅR PRESTISJEOPPDRAG: President Robert Mugabe er utnevnt til goodwill-ambassadør for Verdens helseorganisasjon (WHO), til protester fra mange organisasjoner som anklager ham for grove brudd på menneskerettighetene i Zimbabwe. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB Scanpix
FÅR PRESTISJEOPPDRAG: President Robert Mugabe er utnevnt til goodwill-ambassadør for Verdens helseorganisasjon (WHO), til protester fra mange organisasjoner som anklager ham for grove brudd på menneskerettighetene i Zimbabwe. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB ScanpixVis mer

En av Afrikas verste diktatorer utnevnes til WHO-ambassadør: - Det må være en vits

Verdens helseorganisasjon (WHO) har utnevnt Zimbabwes president Robert Mugabe til goodwill-ambassadør. Det vekker sterke reaksjoner, også fra norske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av verdens mest utskjelte statsledere, 93 år gamle Robert Mugabe, har fått det ærefulle oppdraget som goodwill-ambassadør for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Despoten har siden han først ble omtalt som en frigjøringshelt og et stort ledertalent på 1980-tallet, utviklet seg til å bli en av Afrikas verste diktatorer - og han har en rekke ganger blitt anklaget for omfattende brudd på menneskerettighetene.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus, som selv kommer fra Etiopia, er av en annen oppfatning og kunngjorde denne uka at Mugabe har takket ja til en forespørsel om å være goodwill-ambassadør, skriver NTB.

Ghebreyesus hyller Mugabes helsepolitikk og fastholder at 93-åringen vil kunne «øve innflytelse på sine likemenn i regionen».

- En vits

- Hva?! Det må være en vits, utbryter Helge Rønning, når Dagbladet deler nyheten med ham.

- Kanskje han får denne utnevnelsen fordi han har klart å holde seg i live så lenge, legger han til.

Rønning, som er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, er en av de fremste Zimbabwe-ekspertene i Norge. Han har fulgt utviklingen i landet gjennom flere tiår, og har vansker med å forstå hvordan WHO kan gi Mugabe en slik anerkjennelse.

- Mugabes helsepolitikk var veldig god og ambisiøs de første 10-15 åra etter at han kom til makta. Deretter falt det hele. Etter år 2000 så har det vært en katastrofe, mener han.

Han sier at en hyllest av Zimbabwes helsepolitikk, et land der store deler av befolkningen lider av Aids uten å få skikkelige medisiner, hvor helsevesenet har brutt sammen og leger og sykepleiere til stadighet streiker, ikke er bra.

- Dette virker som en utnevnelse som har kommet 20 år for seint, sier Rønning.

Norge er kritisk

93 år Gamle Mugabe har sittet med makta i Zimbabwe i 37 år, etter å gjentatte ganger ha vunnet påstått demokratiske valg gjennom bruk av vold og trusler. Til tross for enorme naturrikdommer, er Zimbabwe et lutfattig land - der størsteparten av verdiene havner i lomma på Mugabe og hans nærmeste.

- I Zimbabwe så vil dette bli oppfattet som støtte til en regjering som er omstridt og svært upopulær, sier Rønning om utnevnelsen av Mugabe som goodwill-ambassadør.

Norge er sammen med Sverige blant landene som gir størst bidrag til WHO i forhold til folketall. Tone Skogen (H), statssekretær for utenriksminister Ine Eriksen Søreide, er ikke spesielt imponert over den ferske utnevnelsen:

- Norge er kritisk til egnetheten av president Robert Mugabe som Goodwill Ambassador for WHO. Dette bidrar ikke til å styrke organisasjonens anseelse utad, sier Skogen til Dagbladet.

- Katastrofalt helsevesen

Mugabe kunne i februar i år feire sin 93-årsdag og status som verdens eldste ikke-kongelige statsoverhode, i et land der den forventede levealderen er 58 år. Det skyldes i stor grad AIDS-epidemien, men tilskrives også matmangel, og en total kollaps i landets helsetjenester etter at Mugabe tok over makta.

- En lang periode, som følge av hyperinflasjonen i 2008, så var det ikke medisiner i landet. Helsepolitikken har heller ikke blitt bedre de siste åra. Den er preget av korrupsjon. Man må betale for å slippe inn på offentlige sykehus, og det offentlige helsevesenet er en katastrofe, forteller Rønning.

Ironisk nok har Mugabe og kona Grace gjentatte ganger oppsøkt andre land for medisinsk behandling.

- Han har vært på flere reiser til Singapore for å oppsøke helsehjelp. Det går mange rykter om hva han lider av, men det er ikke noe som er bekreftet, sier Rønning.

Arresterte journalister

Presidentens helsetilstand er også et yndet tema for afrikanske journalister, og i mars i år pågrep myndighetene i Zimbabwe to journalister for en sak der de hevdet at han var i dårlig form.

- Jeg takker gud for at jeg fortsatt lever i dag. Jeg takker gud for det gode liv. Jeg har mine plager her og der, men mine organer, mitt hjerte og min lever fungerer veldig bra. Nylig sa legene at de var overrasket over hvor sterkt skjelettet mitt er, sa presidenten selv i juli, etter gjentatte avisoppslag om hans stadige helsevisitter til Singapore.

Presidenten sliter imidlertid med å gå og sovner angivelig under møter. I 2016 måtte myndighetene rykke ut og avvise at han hadde omkommet i utlandet under sin årlige ferie, skriver NTB.

- Et monster

I sommer sørget også Mugabe for å skaffe seg mer makt, da Nasjonalforsamlingen i Zimbabwe stemte for å gi presidenten utvidede fullmakter. Den aldrende presidenten fikk dermed myndighet til å utnevne landets høyesterettsjustitiarius og andre dommere etter at et flertall av de folkevalgte stemte for å endre grunnloven.

Opposisjonen i landet fordømte vedtaket og sa at grunnlovsendringen «skaper et større monster enn det nåværende presidentskapet».

Økonomien i Zimbabwe har i årevis ligget i ruiner og statsfinansene er deretter. President Robert Mugabe og partiet Zimbabwes Afrikanske Nasjonale Union - Patriotisk Front (ZANU-PF) har vanstyrt landet i flere tiår.

Zimbabwe var engang kjent som «brødkorg» i det sørlige Afrika, og landet hadde rike forekomster av mineraler.

Under Mugabes ledelse har Zimbabwe gått fra å være et av Afrikas mest velstående land, til en nasjon i vedvarende økonomisk krise.

Økonomien gikk for alvor inn i fritt fall da Mugabe ved tusenårsskiftet tok gårdene fra om lag 4000 hvite farmere og delte jorda ut til partifeller og venner som ikke hadde noen forutsetninger for å dyrke jorda.

Voldsom protest

RÅ LATTER: Zimbabwes president Robert Mugabe møtte i 2015 Vladimir Putin i Moskva. Når Mugabe spøkte om sanksjonene de to hadde fått innført mot seg, brøt de begge ut i latter. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Zimbabwe er også et av verdens mest korrupte land, ifølge Transparency International, som setter landet som nummer 154 av 176 på lista: Verstingene står nederst.

En rekke internasjonale organisasjoner, blant dem World Heart Federation, Action Against Smoking og britiske Cancer Research har undertegnet en felles protest etter utnevnelsen og viser til de omfattende bruddene på menneskerettighetene i Zimbabwe, skriver NTB.

- Kan man se noen tegn til at tilstanden i landets helsevesen er på bedringens vei?

- Ikke så lenge den nåværende regjeringen blir sittende, sier Rønning.

Fikk fredspris

Det er ikke første gang Mugabe får en overraskende pris eller utnevnelse.

Da Nobelkomiteen i 2010 ga fredsprisen til Liu Xiaobo, opprettet Kina i hui og hast sin egen fredspris.

I 2015 gikk denne prisen, Konfucius pris, til Zimbabwes diktator Robert Mugabe.

- Helt siden Robert Mugabe ble tatt i ed som Zimbabwes president på 80-tallet, har han jobbet hardt for å bringe politisk og økonomisk ro til landet. Og for å forbedre velferden til det zimbabwiske folk ved å overkomme store prøvelser, skrev komiteen i sin begrunnelse, ifølge The Guardian.