En av Afrikas verste diktatorer utnevnes til WHO-ambassadør: - Det må være en vits

Verdens helseorganisasjon (WHO) har utnevnt Zimbabwes president Robert Mugabe til goodwill-ambassadør. Det vekker sterke reaksjoner, også fra norske myndigheter.

FÅR PRESTISJEOPPDRAG: President Robert Mugabe er utnevnt til goodwill-ambassadør for Verdens helseorganisasjon (WHO), til protester fra mange organisasjoner som anklager ham for grove brudd på menneskerettighetene i Zimbabwe. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB Scanpix
FÅR PRESTISJEOPPDRAG: President Robert Mugabe er utnevnt til goodwill-ambassadør for Verdens helseorganisasjon (WHO), til protester fra mange organisasjoner som anklager ham for grove brudd på menneskerettighetene i Zimbabwe. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av verdens mest utskjelte statsledere, 93 år gamle Robert Mugabe, har fått det ærefulle oppdraget som goodwill-ambassadør for Verdens helseorganisasjon (WHO).

Despoten har siden han først ble omtalt som en frigjøringshelt og et stort ledertalent på 1980-tallet, utviklet seg til å bli en av Afrikas verste diktatorer - og han har en rekke ganger blitt anklaget for omfattende brudd på menneskerettighetene.

WHO-sjef Tedros Ghebreyesus, som selv kommer fra Etiopia, er av en annen oppfatning og kunngjorde denne uka at Mugabe har takket ja til en forespørsel om å være goodwill-ambassadør, skriver NTB.

Ghebreyesus hyller Mugabes helsepolitikk og fastholder at 93-åringen vil kunne «øve innflytelse på sine likemenn i regionen».

- En vits

- Hva?! Det må være en vits, utbryter Helge Rønning, når Dagbladet deler nyheten med ham.

- Kanskje han får denne utnevnelsen fordi han har klart å holde seg i live så lenge, legger han til.

Rønning, som er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, er en av de fremste Zimbabwe-ekspertene i Norge. Han har fulgt utviklingen i landet gjennom flere tiår, og har vansker med å forstå hvordan WHO kan gi Mugabe en slik anerkjennelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer