Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En av bølgene var ni meter høy

To influensasyke barn som var på vei til sykehuset ble slynget på havet av tsunamien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dødstallene etter tsunamien som i hovedsak rammet øygruppene Samoa, Amerikansk Samoa og Tonga, fortsetter å stige.

Nyhetsbyrået AP melder at 99 personer er bekreftet omkommet. Reuters melder at dødstallet trolig vil overstige 100, da redningsmannskapene fortsatt ikke har full oversikt over alle de rammede områdene. AFP melder om 113 omkomne.

Bølgene feide biler, hus og mennesker ut på åpent hav. Bølgen ble utløst av et kraftig jordskjelv. Samoas statsminister er sjokkert over ødeleggelsene

- Bilen bare forsvant

- Så mye er borte. Så mange mennesker er borte, sier statsminister Sailele Malielegaoi til det australske nyhetsbyrået AAP.

- Heldigvis gikk alarmen på radio, og det ga folk tid til å komme seg opp i høyden. Men ikke alle unnslapp, sier han.

Han sier at to influensasyke barn som var på vei til sykehuset er blant de savnede.

- Bilen de satt i bare forsvant. Jeg er sjokkert, sier statsministeren ifølge Reuters.

Ifølge australske medier er to australske statsborgere, en seks år gammel jente og kvinne (50), blant de omkomne.

Kvinnen, som ifølge avisa Heraldsun.com.au heter Maree Blacker, var på Samoa for å feire sin 50-årsdag sammen med ektemannen John.

SKYLT PÅ LAND: Denne båten på Samoa ble skylt på land av vannmassene. Foto: REUTERS/Cynthia Luafalealo/Scanpix
SKYLT PÅ LAND: Denne båten på Samoa ble skylt på land av vannmassene. Foto: REUTERS/Cynthia Luafalealo/Scanpix Vis mer

En annen australsk kvinne, Wendy Booth, sier til avisa Daily Telegraph at hun og ektemannen nesten ble skylt på havet av vannmassene.

- Den andre bølgen traff og kom opp gjennom gulvet, dyttet ut bakdøra og kastet oss ut på utsiden, sier Booth, som driver et feriesenter på Samoa.

- Vi klarte å henge oss fast i et rekkverk, sier hun, og beskriver den voldsomme kraften da vannet dro seg tilbake:

- Møblene gikk gjennom taket.

Mangler oversikt

Tsunamien traff øyene etter et jordskjelv som målte hele 8,3 på Richters skala.

Cecilie Willoch, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, opplyser til Dagbladet.no at ingen nordmenn har hatt behov for assistanse etter tsunamien, selv om flere nordmenn befinner seg i, eller i nærheten av, det rammede området.

Knut Østby er FNs utviklingsprograms (UNDP) representant og FN-koordinator for stillehavsøyene for blant annet Fiji og Tonga. Han bistår nå i redningsarbeidet på de rammede øyene.

- Vi prøver først og fremst å bidra med å få oversikt over hva som har skjedd, og kartlegge behov for hjelp, sier Østby på telefon fra Fiji.

- Det som haster mest nå er å få inn medisinsk assistanse. Det er mangel på drikkevann, samtidig som det fortsatt letes etter savnede, sier Østby til Dagbladet.no.

- Ni meter høy

Han opplyser at flere FN-organisasjoner er klare til å reise inn, men at de fortsatt ikke har god nok oversikt over situasjonen.

- Det er behov for midlertidig assistanse til å få folk under tak og skadde transportert til sykehus. På lengre sikt er det et stort behov for telt og andre typer husrom for de som har fått ødelagt hjemmene sine, sier Østby.

SLIK SPREDDE DEN SEG: Tsunamien ble utløst av et jordskjelv som målte 8,3 på Richters skala. Foto: REUTERS/NOAA/NWS/West Coast and Alaska Tsunami Warning Center/Handout/Scanpix
SLIK SPREDDE DEN SEG: Tsunamien ble utløst av et jordskjelv som målte 8,3 på Richters skala. Foto: REUTERS/NOAA/NWS/West Coast and Alaska Tsunami Warning Center/Handout/Scanpix Vis mer

Australia og flere av nabolandene har allerede satt i gang med hjelpearbeidet. De har ifølge Østby blant annet sendt en båt til Tonga, som ikke har vært mulig å fly til. Båten vil være framme i morgen tidlig lokal tid.

US National Park Service driver en park i Pago Pago på Amerikansk Samoa. Parkkontoret og besøkssenteret er nå nærmest utslettet.

- Ansatte i parken sier at den ble truffet av fem bølger. Det ser ut til at det har gått bra med de ansatte. En av dem sier at en av bølgene var omtrent ni meter høy, sier en talsperson for US National Park Service ifølge Daily Telegraph.

STORE ØDELEGGELSER: Slik så det ut etter at tsunamien rammet landsbyen Leone på Amerikansk Samoa. Foto: REUTERS/Raj Borsellino/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Slik så det ut etter at tsunamien rammet landsbyen Leone på Amerikansk Samoa. Foto: REUTERS/Raj Borsellino/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media